Beurre d’Isigny…

goeie boter!

In Frankrijk is-ie wereldberoemd, maar ook daarbuiten geniet deze boter terecht bekendheid. Normandische boter geldt als heel fijn, en die van Isigny behoort tot de toppers uit die landstreek.

Isigny Saint-Mère heet het plaatsje in de Isignystreek waar de meeste boter vandaan komt, maar de totale productie-regio is wat groter. Voor die hele streek geldt het AOC waarmerk (Appellation d’Origine Controlée). Het gebied ligt in het noord-westen van Normandië, aan de kust. Er worden overigens ook voortreffelijke kazen geproduceerd.

Wat de boter zo speciaal maakt is het feit dat de koeien alleen gevoerd worden met gras uit de streek. Dat gras bevat mineralen afkomstig van de zee (jodium, beta caroteen en sporenelementen). De boter krijgt er een licht-hazelnootachtige smaak van. Eén keer geproefd en je herkent hem voortaan altijd.

Hebben we de kans, dan schaffen we de boter aan. Met enige moeite vind je hem wel in Nederland, maar in België en Luxemburg wordt-ie op grotere schaal verhandeld. En liever nog kiezen we dan de licht gezouten variant. De boter is werkelijk heel lekker en er is niet mee gerotzooid. In de pan spettert de boter nauwelijks.

Het is slechts een weetje, maar de naam Disney zou een verbastering zijn van Isigny. En zo eigenen die Fransen zich een beetje de wereld toe. Ze hebben ook de boekdrukkunst uit gevonden en de Pommes Frites, en al die andere zaken waar ze zo trots op zijn. Een raar volkje, die Galliërs, maar van mij mogen ze…

 

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *