Winterse Venkelsalade met bloedsinaasappel

venkelsalade met bloedsinaasappel 005
Sinds 1 januari werk ik officieel één dag minder in de week, dinsdag is voortaan mijn vrije dag, officieel dan. In de praktijk is het er nog even niet van gekomen. Het wil maar niet lukken om een sluitend rooster te maken met die dag minder. Maar vandaag was het toch eindelijk zover; mijn eerste vrije dinsdag! Nou had ik natuurlijk uitgerekend vandaag een evaluatiebijeenkomst van een cursus die ik voor mijn werk volg, maar goed, de bijeenkomst duurde maar tot twaalf uur. Het werd dus eigenlijk de eerste extra vrije middag van dit jaar… Ik moet zeggen dat ik vind dat ik mijn middag welbesteed heb; na de bijeenkomst op het TUE terrein in Eindhoven ben ik even naar het centrum gewandeld en heb ik een paar mooie wollen truien gekocht voor de helft-van-de-helft (je moet toch al erge haast hebben wil je tegenwoordig nog de volle mep betalen voor kleding en schoeisel?) Daarna een smakelijke lunch met een kopje espresso toe, met de bus naar huis en in ons dorp met Hond Max nog een eindje in de zon gewandeld. En nog tijd genoeg over om een mooie kip te grillen en er een salade bij te maken! Dat beloofd wat voor de komende dinsdagen…

Ik weet het wel; Iedereen eet vandaag boerenkool of zuurkool of erwtensoep vanwege “eindelijk winter”. Nou ik had geen zin in zware winterkost, ik had zin in een gegrilde kip en een salade van venkel leek me er prima bij smaken. Rauwe venkel vind ik meer iets voor de zomer dus heb ik de venkel geblancheerd in kokend water. We aten de salade lauwwarm.

  • voor twee personen:
  • 2 kleine venkelknollen, een beetje groen apart houden
  • 1 1/2 bloedsinaasappel
  • olijfolie
  • peper en zout
  • wat citroensap
Maak de venkelknollen schoon en halveer ze. Blancheer ze 10 minuten in kokend gezouten water. Laat ze in een vergiet uitlekken en snijd ze in dunne plakjes. Meng het sap van een halve bloedsinaasappel met olijfolie en peper en zout. Snijd de andere bloedsinaasappel in partjes en schik die met de venkel op een schaal. Giet er de dressing over en serveer de salade lauwwarm.
Lekker met een gegrilde kip!
Kopje espresso toe.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *