Janneke Vreugdenhil schreef een nieuw kookboek, het recentie exemplaar viel vandeweek in onze brievenbus. Het heet Comfortfood, 124 recepten voor instant geluk. Ik vertaal het maar voor de eenvoud met Troosteten. In haar voorwoord schrijft Vreugendenhil ter verduidelijking: “Een bundeling ongecompliceerde gerechten waar je blij van wordt als het leven een beetje tegen zit.” Honderdvierentwintig van die troostrijke recepten beschreef ze, wij werden er heel blij van.
Ergens in de loop van het weekend komt de recentie op deze site, maar intussen heb ik al een en ander uit het boek gekookt. Good Old Fish Pie heet het gerecht in het boek, en dat is nou precies wat je krijgt. Ik heb me bij de bereiding tamelijk precies gehouden aan de receptuur en aanwijzingen van Janneke, ik schrijf de bewerking dan ook maar min of meer letterlijk over uit het boek. (Hoef ik zelf niet zo na te denken over formuleren…) Het recept is voor vier personen.
- 1 1/2 kilo kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd.
- 100 gram roomboter,
- 1 ui, gesnipperd,
- 2 winterwortels, in kleine blokjes,
- 1 laurierblad,
- 2 eetlepels bloem,
- 400 ml hete melk,
- 1 kleine gerookte makreel,
- 250 gram verse kabeljauw of koolvis,
- 125 gram geraspte gruyère,
- 1 flinke wortelpeterselie,
- handvol hekte platte peterselie,
- sap van 1 citroen.
- Janneke gebruikt bij voorkeur diepvrieserwtjes, die gaan pas in de saus als de vis erbij gaat. Ik gebruikte wortelpeterselie. Andere groenten kunnen ook, denk aan knolselder, bleeksederij.
- Voorts voegt ze wat gekookte mosselen bij, of garnaaltjes. Ik had dat allemaal niet in huis. Zonder kan ook.
- Het blijft verduiveld moeilijk om van dit soort prak-eten een goede foto te maken.
© paul
Wij vonden het ook heerlijk.