Aardappelpuree…

Je streeft er naar om zo divers mogelijk te koken, tenminste, ik neem aan dat dat ook voor jou geldt. En toch gebeurt het je met tijden dat één bepaald recept, één bepaald gerecht voortdurend op je tafel verschijnt, ten koste van de variatie die je je eigenlijk wenste.

Zo zijn wij weer helemaal in de aardappelpuree. Gegratineerde aardappelen soms, aardappelsalade zelden, rijst zo nu en dan én, voor onze doen, opmerkelijk weinig pasta de laatste tijd. Aardappelpuree, dat is het!

Het is dan ook een ideale begeleider bij heel veel gerechten. En het is zo klaar. En je kunt het zo lekker maken als je wilt.

Je kunt de puree maken door met de hand de aardappels te stampen. Elk Nederlands en Vlaams  huishouden heeft wel een stamper in de keukenla liggen. Je kunt ook je mixer gebruiken. In dat laatste geval echter kom je gegarandeerd uit bij aardappelbeton. En dat is jammer en niet smakelijk naar ons idee.

Ik gebruik al sinds jaar-en-dag een pureeknijper. De puree komt in sliertjes uit dat apparaat. Een beetje olie of hele kleine vlokjes boter op de massa en een snuif nootmeskaat en dan heel voorzichtig omwerken met een grote vork. Niet kloppen, slechts een paar maal scheppen. Want anders ben je de luchtigheid van de sliertjes helemaal kwijt.

Soms gaat er truffelolie door de puree, soms knoflookpasta of vers gehakte kruiden. Maar altijd heel voorzichtig omwerken, eerder te weinig dan te veel. De smaakmakers ruik en proef je toch wel, al zijn ze niet optimaal verdeeld over de massa. Het is eeuwig zonde wanneer je door je geklop en gemeng die goddelijke rulheid van de massa verliest.

6 thoughts on “Aardappelpuree…

  1. Guess wat deze jongen dit jaar van de kerstman heeft gekregen? Yep, de pureeknijper.
    (De beste man heeft wel humor, al jaren vraag ik een geschikte knijper. Nooit gekregen. Dit jaar zei ik dat het ook wel een Kenwood keukenmachine mag zijn, en tadaa …de knijper.)

  2. Ik zat net te verzinnen wat ik met de aardappels bij de eendenborstfilet zou doen. Nu wordt het aardappelpuree. Dank voor de tip. En ook ik ben groot fan van de pureeknijper.

  3. Puree op basis van knolselder en een derde aardappelen is ook niet te versmaden. Ben er alleen nog niet uit of dat ook door de knijper moet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *