Chinese noedelsoep..

Dit weekend neem ik plechtig afscheid van mijn “vloeibare” periode. Hoe dat precies zal gaan weet ik nog niet, maar het zal een klein feestje worden. Wat ik wel blijf doen is zorgen dat er elke dag verse bouillon in huis is. Ik heb de afgelopen weken de zegeningen van zelf getrokken soep weer volop in ere hersteld, en dat houd ik zo.

Op basis van de altijd aanwezige bouillon maakte ik allerlei soepen en soepjes, soms wat vreemde, maar meestal lekkere. En tussendoor gebruikte ik de bouillon als hatversterker.

Sinds Twee dagen staat er een pan Chinese bouillon op het gasstel. Die diende als basis voor een heerlijke tomatensoep, en gisteren maakte ik er een gevulde noedelsoep mee. Deze kippenbouillon wordt in heel China gebruikt als basis van talloze gerechten. De bereiding is heel eenvoudig:

 • 400 gram kippenvlees met bot (drumstick, kippendijen, karkassen, vleugeltjes, enz..)
 • 2 1/2 liter water,
 • 3 schijfjes verse gemberwortel,
 • 4 bosuien,
 • 4 tenen knoflook,
 • zout.

Doe vlees en water in de pan en breng het tegen de kook. Schuim dan de vloeistof af. Herhaal dit een aantal keren. Daarna gaat de bouillon op een zo laag mogelijk vuur. De rest van de ingrediënten gaat erbij en de soep mag 2 tot 4 uur trekken. Je kunt tussendoor een keer ontvetten, maar het is eenvoudiger om dat later te doen, na afkoeling. Na de geplande tijd is de soep klaar. Je kunt hem dan nog een aantal keren door kaasdoek zeven om hem helemaal helder te krijgen, maar dat geloof ik wel. En natuurlijk is het basisrecept uit te breiden met dingen als rijstwijn, extra kruiden en specerijen. Maar ik vind het snel te veel worden. De soep verliest dan zijn neutraliteit.

Chinese noedelsoep:

 • zakje noedels (80 gram),
 • bosuitje,
 • paar druppeltjes sojasaus,
 • paar druppeltjes gefermenteerde vissaus (nam pla, yu lu),
 • wat citroensap,
 • paar lepels vers gehakte koriander.
 • basisbouillon naar smaak en behoefte.

Breng de bouillon aan de kook en doe alle ingrediënten erbij. Laat 3 minuten koken. Schep in een kom en strooi er de verse keriander over. Klaar!

De noedels die ik gebruikte komen uit zo’n klein lullig zakje. Je vindt ze altijd wel ergens in de uithoek van de supermarkt. Op zich bevat zo’n zakje de ingrediënten voor een kant-en-klare noedelsoep. Het kost nog geen euro. Ik gebruikte uiteraard het bijgevoegde smaakzakje niet in mijn eigen soep.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *