Gesmoorde venkel…

Vorig najaar beklaagde ik me over het tekort aan recepten voor het knolletje dat wij gewoonlijk venkel noemen. Ik blijf ernaar uitkijken, naar nieuwe recepten, want ik vind venkel lekker en we eten het vaak. Maar niet altijd op dezelfde manier… 

Rommelend in het Groentenboek uit de Time-Live serie Praktisch Koken kwam ik het volgend recept tegen. Ik veranderde het iets en kookte voor twee personen.

 • 2 vekelknollen,
 • 4 tenen knoflook, in de schil,
 • olijfolie,
 • 250 ml bouillon,
 • peper en zout.
Maak de venkelknollen schoon door de eventuele beschadiging weg te snijden. Snijd de stengels eraf, bewaar de veerachtige blaadjes. Snijdt de wortelaanzet weg, maar niet te diep, want dan valt de groente uiteen. Halveer de knollen, en wanneer ze groot zijn verdeel ze dan in kwarten. Verwarm olijfolie in een braadpan. Leg de stukken venkel in de pan met de platte kant naar onder. Voeg de ongeschilde knoflookteentjes toe. Bestrooi de groenten met wat zout en flink peper uit de molen. Bak de venkel in 10 minuten mooi bruin, draai de stukken tijdens het bakken voortdurend om tot ze aan alle kanten bruin worden. Giet na de tien minuten de bouillon bij de venkel en roer de aanbaksels van de bodem van de pan. Breng de bouillon aan de kook en zet de pan dan op een middelhoog vuur. Regel het vuur zo dat de bouillon tijdens het smoren inkookt tot een mooie stroperige jus. Na een goed half uur zal je venkel gaar zijn. Schik de groenten op een verwarmde schaal en giet de saus erover. Bestrooi de groenten met het gehakte venkelloof. Dien op!
 • In het oorspronkelijk recept wordt de venkel gesmoord in water. Je behoudt op die manier de pure smaak van de groenten, maar de jus is stukken minder.
 • De tenen knoflook dienen niet geschild te zijn. Ze bakken de volle tien minuten mee en zouden zonder hun jasje een bittere krijgen. Ze geven zo hun smaak toch wel af, en na de bereiding druk je de gare knoflookpulp gewoon uit de schil. Godenspijs!
 • Aan het eind van de gaartijd was mijn saus nog veel te dun. Ik goot de saus over in een sauteerpan en hield de groenten warm. Ik liet de saus inkoken (gaat snel) tot de gewenste dikte en schikte pas daarna de groenten op een schaal.
Het gerecht en de heerlijke jus deden het geweldig bij aardappelpuree en een kalfskotelet.
Een glas Spaanse witte wijn uit Catalonië en een kopje espresso toe.

 

 

5 thoughts on “Gesmoorde venkel…

 1. Ik vermoed dat je 250 ml bouillon bedoelt, een kwart liter dus. 250 cl komt overeen met 2 1/2 liter. Dat is leuk voor een flinke pan soep maar lijkt me nu wat minder geschikt. 😉

 2. O jee! Ik ben ook dol op venkel, en gebruik het vaak; ergens in, ergens bij of in de bekende door jullie ook al beschreven salade met sinaasappel o.i.d.
  Jarenlang echter had ik moeite om recepten te vinden, of uit te vinden, voor venkel als hoofdgroente, zonder dat de specifieke venkelsmaak tenonder ging of teveel vervlakte, terwijl ik de venkel toch lekker sappig en niet al te hard wilde.
  Inmiddels heb ik alweer jaren een voor mij -en boel anderen- top-venkel-recept, en simpel is het ook nog:

  – Snijdt de venkelknol(len) in niet te dikke plakken (bewaar het loof)
  – Vet een zo groot mogelijke, platte ovenschaal in met wat mooie olie en een beetje boter (geen margarine natuurlijk..)
  – Spreidt daarop de plakken venkel uit, zo min mogelijk overlap, liefst geen, maar da’s niet altijd mogelijk bij grotere hoeveelheid.
  – knijp er wat citroensap over uit, besprenkel ruimhartig met goede olie en draai er peper naar smaak over.
  – schuif in een voorverwarmde oven op 190 graden (hetelucht-oven wat minder)
  – 30 minuten.
  -Dan nog wat botervlokjes erover, en versgeraspte Parmezaan of Peccorino naar smaak, (en voor wie dat niet in huis heeft kan wat oude geraspte kaas ook nog prima) en nog 15 minuten in de oven.
  – Afmaken met het venkelloof + ruim verse Korianderblaadjes, óf verse dille (allebei even heerlijk), en voor wie dat moeilijk kan krijgen, dan maar versgesnipperde peterselie.
  Smullen!

  Groet, sanne

 3. Dag Marloes, ik heb de foute hoeveelheid inmiddels veranderd, zeer attent van je…
  Sanne en Caroline, dank voor jullie bijdrage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *