Salade van gegrilde ui

gegrilde ui

Janneke schreef vorige week over ‘minimalistisch barbecuen’ en ondanks dat het veel te heet was om ook nog zo’n hitteafgevend dind aan te steken, sprak één van de recepten mij bijzonder aan: “De uien van Pietro”. Janneke had het recept van vriendin L. Vriendin L. had de uien ooit tijdens een idylische vakantie op Sicilië gegeten, klaargemaakt door een plaatselijke muzikant. Een mooi verhaal hoorde erbij, lees het verder bij Janneke.

gegrilde ui

Dat vind ik zo mooi van die meegebrachte recepten, die onherroepelijk een eigen leven gaan leiden. De één doet er nog wat bij, de ander laat wat weg en na wat omzwervingen heb je een volkomen ander gerecht. Aan dit recept valt eigenlijk weinig te veranderen, zo minimalistisch is het. Toch één kleine toevoeging: ik gebruikte geen gewone azijn zoals in het recept van Pietro, of Janneke, of vriendin L., ik gebruikte hele oude balsamicoazijn. Resultaat: om je vingers bij op te eten!

gegrilde ui

Neem 2 rode uien en leg ze met schil en al op de barbecue. Rooster ze rondom tot ze zwartgeblakerd zijn. Reken ongeveer 25 minuten voor een middelgrote ui. Pel dan alle zwarte ‘rokken’ van de ui en snijd hem in stukjes. Schik die op een mooi schaaltje en giet er wat van de beste olijfolie over en een scheutje oude balsamicoazijn. Wat peper en zout, even hutselen en klaar. Onvergetelijk lekker deze uien. Eet er een flinke entrecôte of T-bone bij.

Kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *