BROOD MET TAPENADE…

Eén van de vaste klusjes als ik vakantie heb is; kasten opruimen. Dat zijn zo van de dingen waar ik anders niet aan toe kom. Vanmorgen was het nog redelijk koel dus besloot ik de keukenkastjes en het bovenste gedeelte van de kelder maar eens op te ruimen. Ik trof er allerlei dingen aan waarvan ik het bestaan al bijna vergeten was. Gekregen potjes tapenade, confiture, en flessen Glühwijn, nog uit een kerstpakket waarschijnlijk. Vandaag dus maar begonnen met “restverwerking”. Tapenade maak ik meestal zelf maar deze zag er wel goed uit, met gedroogde tomaatjes en zwarte olijven vermeldt de verpakking. Ik vond ook nog een grote voorraad bloem en gist in de kast, een brood bakken dan maar!

1 kilo bloem
2 zakjes gedroogde gist, 400 ml lauw water
1 potje tapenade
1 eetlepel olijfolie
zout.

 

Ik laat de gist altijd even oplossen in lauw water, volgens de verpakking hoeft dat niet maar ik vind dat je alles dan beter mengen kunt.Ik doe de bloem in een grote kom en meng het zout dor de bloem.
Ik voeg het gistmengsel bij de bloem en werk het er dan langzaam doorheen.  Als het na wat kneden een mooi deeg is geworden doe ik er de tapenade bij en de olijfolie. Dan kneed ik, of ik laat Paul kneden, ongeveer 10 minuten en zet het deeg met een doek erover weg. Ik laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Dan kneed ik het deeg nog een keer lichtjes en vorm er één of twee mooie broden van. Ik bak de broden in een voorverwarmde oven ongeveer 20 minuten op 200 graden.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *