DE DORSTIGE MAN…

 

 

Evenals vorige nacht moest het 02.00 uur worden alvoor er een briesje opstak. Het was alom zweten geblazen. Ik wilde je de Torstige Mand eigenlijk voorstellen bij aanvang zomer, maar de hittegolf van de laatste week maakt dat ik mijn plannetje vervroeg.

Ooit, ergens, zal je het plaatje al wel zijn opgevallen. Het is het meest gereproduceerde schilderij van Denemarken. Erik Henningsen schilderde zijn “Dorstige Man” rond 1900 voor de firma Tuborg. En ook nu nog wordt de afbeelding gebruikt om het bier aan te prijzen, bijvoorbeeld op de halfliterblikken Export pils van de firma. Een overtuigender beeld van ondraaglijke warmte en zucht naar verkoeling kan ik me nauwelijks voorstellen.

Erik Henningsen werd in Kopenhagen geboren in 1855 en hij overleed er in 1930. Hij hoort thuis in een stroming die je de Sociaal-realistische kunst noemt. Zijn werk was vaak van polemische aard (arm-rijk, goed-slecht).Wat ik van zijn werk heb gezien maakte weinig indruk op me. Uitstekend vakman, dat zeker, maar het echte drama zoals bij Repin of Haan zul je niet treffen. Het blijft ook bij de meest gruwelijke onderwerpen wat zoetjes, sentimenteel. De Tuborgreclame, evenwel, vind ik fantastisch.

Internet biedt geen biografie in een taal die bruikbaar is voor de reguliere bezoeker van het Ministerie, dus ik kan je niet doorlinken. Lees je Deens of Zweeds, ga dan gerust googelen. Wel vond ik een aardige site van het Kunst Industri Museet. Daar vind je een mooie collectie oude industriële affiches uit Denemarken.

De eigenlijke reden waarom ik het plaatje al een hele tijd in petto had is de volgende. De man op de afbeelding doet mij onweerstaanbaar denken aan Comissaris Maigret. Niet Gabin, niet Teurlings. Nee, deze Dorstige Man. Het moest verschrikkelijk heet worden om hem zijn colbertje te doen uittrekken. En het bovenste knoopje van zijn boord losmaken betekent dat hij lijdt, dat hij bijna in staat is alle conventies over boord te zetten. Die Maigret toch, en hij dronk al zo graag…

© paul

One thought on “DE DORSTIGE MAN…

  1. Wat een fantastische poster, je krijgt er echt dorst van. Waar is deze mooie poster te verkrijgen c.q. te kopen, ik wil hem dolgraag hebben voor in de kamer.
    Eerst de poster bekijken en dan gelijk trek in een koud Tuborg biertje. Iets lekkerders kan ik mij moeilijk vorrstellen bij warm weer.

    mvgr.

    pm de goeij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *