Het was druk op het Ministerie, druk met bezoekers. Er moest wijn geproefd worden, wel of niet geschikt voor een grote Autobusbeurs. Het Ministerie deed haar best, alleen moesten de flessen leeg, want die dienden dan weer als aankoopreferentie (?!). Voor de verwachte drukte maar vast een brood gebakken. Na zoveel dagen vakantie was er eigelijk niets meer in huis, maar met gedroogde gist, bloem en olijfolie kun je nog veel doen.
Vanmiddag al brooddeeg gemaakt en er meteen voor een bijzonder smaakje 2 lepels pesto uit een potje door gemengd; 1 kilo bloem, 2 zakjes gedroogde gist, 1 lepel olijfolie, 2 eetlepels pesto, water, zout. De gist even laten weken in wat lauw water. De bloem vermengen met het zout en de olijfolie. De opgeloste gist erbij doen en goed kneden. Dan beetje voor beetje de pesto door het deeg kneden. Ongeveer 10 minuten, met de hand, kneden. Het deeg op een warme plek laten rijzen. Dan het deeg opnieuw kneden en in een mooie vorm, bijvoorbeeld gevlochten, op een bakplaat leggen en nog 30 minuten laten rijzen. De oven intussen voorverwarmen op 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. (als het brood hol klinkt als je erop tikt is het gaar) We aten het brood met biologische boter uit de buurt van Luik en Bretonse fleur de sel uit Guérande. Later meer over het bijzondere zout én over de wijnproeverij!
© ellen