GEGRATINEERDE ASPERGES…

Vandaag was het een echte lentedag. Zachte temperaturen, een beetje, nog wat flauw zonnetje. Goed voor de asperges. Zondag is het hier de grote dag van de asperges. Daarover later meer. Er moest vandaag van alles gebeuren, dus konden we pas laat eten. Iets makkelijks wat je kunt voorbereiden is dan handig. Paul heeft vanmorgen asperges gekocht én geschild. (Zet ze geschild donker weg in een laagje water.) Gegratineerde asperges; 1 kilo asperges, 4 plakken ham, bloem, boter, room, melk, peper, zout, 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas.

Kook de asperges bijna beetgaar. De oven voorverwarmen op 200 graden. Maak een bechamelsaus van: 1 eetlepel boter en een eetlepel bloem, twee koppen melk en een scheut room. De boter smelten, bloem erbij voegen en goed roeren. De melk erbij doen en goed blijven roeren. De saus even door laten pruttelen en afmaken met peper, zout, een beetje nootmuskaat en een flinke scheut room. De asperges goed uit laten lekken en met 4 á 5 stuks in een plak achterham rollen. De rollen in een ovenschaal schikken en de bechamelsaus erover gieten. Dan de kaas er met gulle hand over strooien en de schotel in de voorverwarmde oven zetten tot een mooi bruin korstje ontstaat. Krokant gebakken aardappeltjes erbij.

En eigenlijk een fruitig dessert. Het is nog geen tijd voor echte aardbeien, dus voor ons geen dessert vandaag. Gewoon espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *