HOUTKACHELTJE…

 

300 miljoen gezinnen koken hun maaltijden op een houtvuurtje. Dat betekent een aanslag op natuurlijke bronnen en als extra vervelend effect: ontbossing. Ook betekent het energieverspilling, bij open houtvuur gaat haast alle warmte ongebruikt verloren. Hetzelfde geldt voor het branden van houtskool, 90 % van de energiewaarde is al verdwenen voordat je aan koken toekomt. En dan is er het gezondheidsaspect. Rook en onverbrande gassen zorgen volgens de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) voor pakweg 1,6 miljoen slachtoffers per jaar. Paul van der Sluis werkt als chemicus bij Philips Research op de High Tech Campus in Eindhoven. Hij kreeg de kans van de Lampenmagnaat om een kacheltje te ontwikkelen dat bovenstaande problemen zou moeten reduceren. Het kacheltje is er inmiddels en het zit vernuftig in elkaar. Het is extreem zuinig. Je stookt het met hout of papier. Er zit een ventilatortje in de kachel dat er voor zorgt dat de luchtstroom optimaal is in het apparaat. Het ventilatortje draait op een thermo-electrische generator die weer in een ander gedeelte zit ingebouwd. De generator gaat werken door het kacheltje te stoken. Tegelijkertijd wordt er een batterij opgeladen die gebruikt kan worden om een lampje op te laten branden of een radio te laten spelen. Er is nauwelijks rook, en de schadelijke gassen worden via een slim systheem naverbrand. Een stukje hout ter grote van een sigarettenpakje volstaat om één liter water aan de kook te brengen. Het kacheltje komt binnenkort op de markt, de prijs is nog niet bekend. Kijk lezer, hier wordt het Ministerie nu vrolijk van! De foto komt van Philips.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *