KYSLYJE SJTSJE, ZURE KOOLSOEP…

Het is koud buiten. Resten van de sneeuw van gisteren zijn nog niet verdwenen. Ik heb geen hekel aan de winter, maar deze duurt wel erg lang. Ik begin er genoeg van te krijgen en verlang naar een voorjaarszonnetje en asperges! We hadden het er vanmorgen over en sindsdien denk ik aan de eerste asperges, lekker gewoon met een eitje en een beetje boter. Daar moeten we toch nog wel even op wachten. Maar eens in het boek van Diana Dubois, Prijatnogo Appetita, gekeken hoe de Russen de kou overleven. Een prima dag voor Zure koolsoep en ik heb bijna alles in huis. (helaas geen peterselie) Ik heb gisteren geen boodschappen gedaan dus moet er geïmproviseerd worden met wat er is.

400 gram runderschenkel, 1 worst (ik gebruikte de laatste Jesusworst uit de Jura), 250 gram zuurkool, 3 tomaten, 3 middelgrote aardappels, 2 fijngesneden bosuitjes, 2 fijngesneden wortelen, 2 fijngesneden tenen knoflook, 50 gram boter, 5 eetlepels zure room, 5 eetlepels fijgehakte peterselie, 1 laurierblad, versgemalen peper, zout.

Maak bouillon van het rundvlees. Voeg de worst na twee uur toe en laat de bouillon dan nog 3 kwartier trekken. Verwarm de boter in een braadpan en snijd de zuurkool met twee messen heel fijn. Laat de zuurkool in de boter warm worden en voeg al roerend de ham, de bosuitjes, de knoflook, de stukjes tomaat, wortelen en aardappelen toe. Zet het vuur laag. Verwarm de bouillon en voeg dit bij het zuurkoolmengsel. Breng het geheel aan de kook en laat de soep nog even zachtjes doorkoken tot de wortelen gaar zijn. Pan van het vuur halen, het vlees in kleine stukjes toevoegen en de room er voorzichtig doorroeren, de peterselie(als je die in huis hebt) erbij doen. De soep meteen serveren. Espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *