We aten sla, doperwtjes en gekookte aardappelen en saus bij de zalm. De saus is een variant van de klassieke Montpellierboter.
Mijn variant: 2 hardgekookte eieren, 2 eetlepels zachte boter, 4 ansjovisjes, 4 kleine augurkjes, 2 teentjes knoflook, twee eetlepels gehakte groene kruiden (peterselie, selderij, tuinkers heb ik vandaag gebruikt, ik had wat weinig kruiden en heb er een theelepeltje Inpetto pesto bijgedaan), 1 eetlepel wijnazijn of citroensap, 4 eetlepels olijfolie, zout en peper.
Doe alle ingrediënten, behalve de olie en azijn, in een kom en maak er met de staafmixer een mooie gelijkmatige massa van. Voeg de azijn toe. Giet nu druppel voor druppel de olijfolie erbij onder goed roeren, tot je een romige massa hebt. Afmaken met zout en peper. Deze saus is ook heel lekker bij gegrild lams- of rundvlees.
Toe aten we een stukje Morbierkaas. Een milde kaas uit de Franse Jura. Geperst uit rauwe koemelk met een kenmerkende grijze streep die halverwege door de kaas loopt. Vandaag gekocht bij onze grootgrutter. Geen topkwaliteit, maar toch een aardig kaasje. En natuurlijk espresso toe.
© ellen