Vanavond nog een uitstapje naar het Oosten. Wat wij meestal goulash noemen, heet in het Hongaars Pörkölt. Goulash is eigenlijk meer een soort soep. Pörkölt is het vleesgerecht dat als hoofdmaaltijd wordt gegeten met wat rijst of pasta. Geïnspireerd door een programma op WDR, gisteren, eten wij vandaag Pörkölt van varkensvlees (natuurlijk van de Sumiranvarkens).
Boter, 800 gram varkensvlees in grove blokken gesneden (vlees mèt een beetje vet is echt smakelijker), een stukje gerookt spek in kleine blokjes, 1 grote ui in snippers, 3 teentjes knoflook fijngesneden, 2 eetlepels paprikapoeder edelzoet, en een theelepel kawijzaad (kümmel), zout, peper, een theelepel scherpe paprikapoeder, een hele paprika, wat fijngehakte peterselie en selderij voor de garnering.
Het vlees in blokjes snijden en in de boter snel aanbraden. De ui, knoflook en het spek erbij doen en ook even meebakken. Dan het paprikapoeder en het kawijzaad goed door het braadvet roeren. Alles omscheppen en water of bouillon toevoegen tot het vlees onderstaat. Laat de pörkölt zo ongeveer 2 uur stoven op een zacht vuurtje. Voeg op het laatst de fijngesneden paprika toe en de gehakte peterselie. Wij aten er eigengemaakte spätzle bij en een groene salade (zie volgend log).
© ellen