RADICCHIO UIT DE OVEN

Vandaag Radicchio uit de oven. Deze knapperige helrode groente maakt deel uit van de cichoreifamilie. Er zijn, vooral in Italië, het hele jaar door allerlei varianten. Hier in Nederland is eigenlijk alleen de ronde krop te krijgen. In Italië Radicchio rosso di Verona of Rosa di Chioggia genoemd. Hier wordt deze groente aangeprezen als Rode sla, en meestal gegeten in salades, samen met gewone groene kropsla. De radicchio is echter heel goed te gebruiken als stoofgroente of, nog beter, gebakken/gegrild in de oven.

Wie van pittig bitter houdt moet dit recept eens proberen; 1 flinke krop radicchio in vieren snijden. De nerven overdwars inkepen (dit voorkomt ál te bittere smaak) Een ovenschaal invetten met wat olijfolie en de radicchio met de inkeping naar beneden, naast elkaar in de schaal leggen. Strooi er versgemalen zout en peper over en 5 lepels goede olijfolie. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Schep na tien minuten de groenten om en zet ze weer terug. Na 6 minuten nogmaals omscheppen, nog even terug zetten en opdienen. Het kropje dat ik op de markt kocht was erg klein maar je kunt de radicchio prima mengen met gewone witlof. Op dezelfde manier bereiden. Op de foto de schaal vóór bereiding.

Wij aten er een biefstukje bij, en voor mij wat aardappeltjes uit de oven. Stukje kaas toe. En espresso en een stukje chocolade. We dronken een heel behoorlijke Lussac-Saint-Emilion, en bij de kaas de Witte van I. Gort, dit alles naar tevredenheid.

© ellen

One thought on “RADICCHIO UIT DE OVEN

  1. mijn manier (al jaren) om radicchio te stoven: ui-knoflook spek, dan radicchio (niet te lang wordt erg donker) en ‘n scheut balsamicoazijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *