Duindoorn…

Alle vruchten zijn te gebruiken, was het credo van moeder Bouckaert, maar duindoorn is waardeloos. En ze gebruikte alle vruchten, behalve duindoorn… Ze vond pruimpjes van de duindoorn uitgesproken melig smaken en te weinig sap bevatten. En nog zuur ook nog. Ik moest er weer aan denken toen Jan en Ans ons verrasten met een flesje duindoornlikeur van de Noord-Duitse kust, uit Mecklenburg-Vorpommern. Sanddorn noemen ze de duindoorn daar. Kennelijk was die duindoorn dan toch nog ergens goed voor. Ik zocht wat informatie bij elkaar en viel van de ene verbazing in de andere.

Zoals de meeste Nederlanders dacht ik dat duindoorn een uitgesproken kustbewoner was. Taaie knoestige struikjes, geschapen om de zilte noordse winden te trotseren. Niets is minder waar. De Duitse naam Sanddorn dekt veel beter de lading. Het is een struik die van zandgrond houdt. Je vindt hem tot hoog in de Alpen en in Azië komt-ie voor tot op 5000 meter hoogte. In Europa vind je de struiken van de Pyreneën tot aan de Kaukasus. De populaties aan de Duitse en Nederlandse Noordzeekust zijn in feite rest-bestanden uit vroeger tijden. Oorspronkelijk komt de plant uit Nepal en ten gevolge van een aantal ijstijden is de plant gaan “wandelen”.

In Azië wordt de plant als cultivee gekweekt en aangeplant. Alleen al in China heb je het dan over 1 miljoen hectateren. De vruchten van de duindoorn worden industrieel verwerkt tot hoogwaardige oliën, vruchtensappen, wijn en huidverzorgingsmiddelen. In India verwerkt men de vruchtjes tot een soort thee.

Bedenk dat 100 gram citroen of sinaasappel ongeveer 50 mgr vitamine C oplevert. Voor duindoorn is dat 200 tot 900 mgr per 100 gram. Alleen rozenbottels bevatten nog meer vitamine C. Verder bevat de duindoorn stoffen die wondheling bevorderen en bijdragen aan de ontwikkeling van een gezonde huid. De vruchtsteentjes zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, ze bevatten veel Cartine en leveren practisch het hele scala voor vitaminecomplex.

Er valt nog een hoop meer te vertellen over de duindoorn, maar misschien moet je het zelf nalezen op Wikipedia.Het artikel is in het Duits geschreven en het lijkt me heel  betrouwbaar.

De naam Havtorn, onder het plaatje, is de Deense naam voor Duindoorn.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *