Finocchi gratinati, venkel uit de oven…

gegratineerde venkel

Knolvenkel is zo’n groente die je steeds weer tegen komt en waarbij je dan denkt: dat moet ik binnenkort ook weer eens klaarmaken. Om het vervolgens dan te vergeten tot je weer in de winkel staat en denkt: dat moet ik…

Gisteren was ik vrij, alle ruimte dus om me eens uit te sloven voor de maaltijd. Ik nam me voor om iets bijzonders te maken met venkel. Ik ging dan maar eens neuzen in onze kooklectuur. Nou, dat viel tegen. Elke kookschrijver heeft lovende woorden over voor venkelknollen. En je krijgt er vaak gratis advies bij aangaande de aankoop en kwaliteitsnormen. Maar recepten, ho maar…

Eigenlijk komt het erop neer dat er een stuk of drie basisrecepten zijn, afgezien van de Nederlandse manier om de knolletjes zonder enige verdere toevoeging behalve een beetje zout te koken. Op de drie basisrecepten varieert iedereen wat en dat is het dan. En de Italianen maken er nog het meest van. Bij Mevrouw Hazan kwam ik devenkel met tomaten en knoflook weer tegen, maar dat had ik al eens gemaakt. En nagenoeg elke kookscribent rept wel vanvenkelsalade met sinaasappel. Ook dat recept verschijnt hier regelmatig op tafel. Venkel als bijgroente en smaakmaker bij gestoofde, gestoomde of gekookte vis kwam ook al niet in aanmerking, ik had geen vis voorhanden. Ik koos uiteindelijk voor een simpel recept van Mevrouw Roden, uit haar opus magnum: De Joodse Keuken. Het is een beproefd gerecht uit de Italiaanse getto,s en Mevrouw Roden zegt erbij dat de bereidingswijze de heerlijke anijssmaak benadrukt. Ik veranderde de receptuur een klein beetje, en zo werd het dan ook mijn recept. Voor twee personen:

 

  • 2 niet te grote venkelknollen, in vieren gesneden,
  • 3 eetlepels olijfolie,
  • 3 tenen knoflook, fijn gehakt,
  • 3 eetlepels gehakte (platte) peterselie,
  • 25 gram vers geraspte parmazaan,
  • 2 theelepels fijgehakte citroenschil,
  • peper en zout.

Kook de venkel in een goede 15 minuten gaar in gezouten water. De groente is dan zacht, maar nog niet papperig. Laat de venkel goed uitlekken. Meng de peterselie, de knoflook en de citroenschil door de olijfolie, samen met een beetje zout en peper naar smaak. Stort een eetlepel van de oliesaus in een vuurvaste schaal en besmeer en de bodem mee. Leg dan de venkelstuuken in de ovenschotel en giet de oliesaus eroverheen. Werk de saus een beetje door de groente zodat alles goed bedekt is. Strooi er de kaas over en zet de schotel 15 tot 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Er is ook een noordelijke variant, uit de keukens van Genua en Milaan. Je gebruikt dan gesmolten boter in de plaats van olie. En aanmerkelijk meer kaas.

Je kunt de voorbereiding al eerder doen, zodat je voor je maaltijd alleen de groente maar in de oven hoeft te schuiven. De toevoeging van citroen is niet verplicht, maar het geeft een heel bijzondere toets en haalt de anijssmaak van de venkel daadwerkelijk op (Venkel en citroen en sinaasappel hebben iets met elkaar…) Je kunt eventueel ook toe met één eetlepel olie minder.

Enfin, een doodsimpel recept, een eenvoudig gerecht en een verplichting voor elke keuken, voor elke tafel. Doen!

© paul

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *