Mecklenburger Sanddornlikör…

Sanddornlikör

 

Ellen ligt al geruime tijd op bed, ze geniet van de slaap der onschuldigen, ze was moe. Ik heb de hond uitgelaten en ik twijfel of ik ook naar bed zal gaan of dat ik er misschien nog een stukje uit rammel. Ach, laat ik het maar doen, een artikeltje maken.

Ik vertelde je vorige week van mijn verbazing over de vele toepassingen van duindoorn en de bijzondere eigenschappen van zijn vruchten. Dat ik daarover schreef kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Ik noemde Jan en Ans en de heelijke zaken die ze meebrachten van hun vakantie in Duitsland. Tussen al dat lekkers zat ook een flesje likeur: Mecklenburger Sanddornlikör.

Typisch spul, die duindoornlikeur. We lieten een aantal gasten proeven en de smaak werd over het algemeen wel gewaardeerd. Maar het Kind bijvoorbeeld vond het dan weer helemaal niks. Ach, zo gaat dat nu eenmaal, je kunt het niet iedereen naar de zin maken.

Mij smaakt-ie best, die likeur. Het is wat moeilijk te omschrijven, maar je zou kunnen zeggen dat de smaak het midden houdt tussen rozenbottels en abrikozen. Er zit bitter in, en als tegenhanger een hoop zoet. De drank is dik en stroperig van substantie, maar niet melig. Zeventien procent alcohol bevat de likeur. Het is me niet duidelijk of de alcohol ook gestookt is van duindoorn.

Een beetje zoeken op internet levert een keur aan merken en merkjes op. Kennelijk is het een populaire drank in Noord Duistland. Overigens wordt ook in Nederland duindoorn culinair verwerkt, getuige de reacties op mijn vorig artikel.

Enfin, ik schenk me een borrel Sanddornlikör in en ga nog even lezen. Een half uurtje, en dan zal de slaap wel komen…

© paul

One thought on “Mecklenburger Sanddornlikör…

 1. Riet van Doorn
  Bugel 9
  6904 PL Zevenaar
  Niederlande

  Sehr geehrte Damen / Herren,

  Mein Sohn und ich sammeln Einkaufswagenchips mit Logos oder Namen von Firmas darauf. Einmal pro Monat besuchen wir anderen Sammler um ihre Sammlung auszusehen. Darum habe ich eine grosse Bitte : Ist es vielleich möglich dass Sie uns einige Einkaufswagenchips von ihrer Organisition zuschicken?
  Wir werden Ihnen sehr dankbar sein.

  Mit freundliche Grüssen,

  Riet van Doorn
  Bugel 9
  6904 PL Zevenaar
  Niederlande

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *