Stoofschotel van pisknol, winterwortel en aardappel…

varkenskarbonade met groentenstoofpot

“Aardig verhaal,” zei de Jongste Bediende, “Hoe smaakten ze ook alweer?” Hij doelde op de pisknollen. Vervolgens kregen we het over de agrarische praktijken op onze zandgrond, over rammenas, en dat dat toch écht iets anders is dan rettich (niet waar verdorie!) en zo werd het dan toch weer een aangename avond aan onze keukentafel. Ten leste beloofde ik in mijn overmoed om de volgende dag een pisknollengerecht te maken. En de Jongste Bediende was daarvoor uitgenodigd. Dus toog ik gisterenochtend weer naar mijn knollentuin aan de Pandelaarse Kampen. Ik stal er twaalf gezonde knolletjes van het veld. Ik had er een heel tevreden gevoel bij.

Ik wilde een groentenschotel maken, als stevig bijgerecht bij de laatste halskarbonaden van devrolijke varkens. We aten er met z’n drieën van en de schaal was schoon en leeg na de maaltijd. Maar het recept voldoet onder normale omstandigheden voor vier personen.

 

  • 350 gram pisknöllekes (stoppelknolletjes, meiraapjes),
  • 350 gram winterwortel,
  • 450 gram aardappelen,
  • 1 genipperde ui,
  • 3 tenen knoflook, grof gehakt,
  • 3 dl bouillon,
  • olijfolie,
  • een handvol verse gehakte peterselie,
  • peper en zout.

Snijdt de schoongemaakte knolletjes in dobbelstenen van 1 bij 1 centimeter. Doe hetzelfde met de winterwortel. Bak in een stoofpan de gesnipperde ui, de knoflook aan en een deel van de peterselie aan. Wanneer die glazig worden stort je er de knollen en wortel bij. Laat die even op hoog vuur mee fruiten. Dan 2 deciliter bouillen erbij, peper en zout en de groenten mogen op een niet te hoog vuur een half uur garen. Doe er dan de in blokjes geneden aardappelen bij, de rest van de peterselie en de rest van de bouillon. Als de aardappelen gaar zijn, na een klein kwartier, dan is je gerecht gereed om opgediend te worden.

Let op: met het gewicht van de groenten bedoel ik het gewicht van schoongemaakte groenten. Let verder op met zout, want dat zit ook al in je bouillon. En wanneer je in de laatste fase van het kookproces de aardappelen toevoegt, let dan op dat er voldoende vocht in de pan blijft. Aardappelen slorpen vocht. Beter snel een scheutje water toegevoegd dan een bodem met verbrande groenten.

© paul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *