Spaghetti carbonara…

spaghetti carbonara

Soms is het gewoon allemaal even teveel… teveel vragen op het werk, teveel studenten die allemaal hetzelfde boek willen, teveel herrie (het lijkt wel of er een grote storm op komst is) en daarna was er op de terugweg ook nog teveel verkeer op de weg, teveel file en vooral veel teveel slome tractors…brrr! Ik kwam vandaag doodmoe thuis en daarna moest er weer snel…

Dan zit er maar één ding op; troostrijk en toch snel-klaar-eten, en daarna, met je voeten omhoog, op de bank gaan liggen met een mooi boek en een goed glas wijn. Maar wat is nu lekker en bovendien nog snel te maken met wat er in huis is?

Er was niet zo heel veel meer in huis…

Natuurlijk was er knoflook, wat olijfolie, spek, Parmezaanse kaas, een paar eieren, spaghetti, witte wijn…Dat is wel het minste wat er in ons huishouden áltijd is. En eigenlijk is dat natuurlijk meer dan genoeg om een prima maaltijd te bereiden in een paar minuten; Spaghetti carbonara op mijn manier.

Er zijn ongetwijfeld nog honderden verschillende manieren om dit simpele gerecht klaar te maken. Het één nog authentieker dan het andere. Ik ga er de discussie niet over aan hoe het nu écht moet! Deze versie smaakte ons prima!

  • 50 gram gerookt biologisch spek , in kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepels Pecorino
  • 2 eetlepels Parmezaanse
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een scheut droge witte wijn
  • flink wat versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

Plet de knoflook en fruit de tenen in de olijfolie tot ze goudbruin zijn. Vis ze uit de pan. Bak de stukjes spek in dezelfde olie tot ze knapperig zijn. Neem de spekjes uit de pan en houd ze warm. Blus af met een scheutje witte wijn, roer de aanbaksels van de spekjes los en laat nog even zachtjes doorsudderen.

Dek intussen de tafel met het mooiste servies, wijnglazen en veel kaarsen…
Neem de schaal waarin je de pasta wilt opdienen. Breek daarin de eieren en klop ze met een vork los. Roer er de kaas door, de peterselie en flink wat peper. Meng alles goed door elkaar.
Kook de pasta al dente. Voeg de afgegoten pasta bij het ei-kaasmengsel, voeg de wijnsaus toe, strooi de spekjes en de knoflook erover en schep alles goed om en om.
Dien meteen op.
Geef er eventueel een salade bij, als je nog sla of zoiets in huis hebt.

 

En dan, op de bank, met je voeten omhoog, een kopje espresso, met een bonbon van 70% chocolade…

Prima dag vandaag, heerlijk gewerkt, veel van de plattelands natuur gezien!

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *