Wijn op temperatuur…

vakantie augustus 2006 243

Rode wijn op kamertemperatuur, witte moet gekoeld. Het is een vuistregel waar geen weldenkend mens het mee oneens kan zijn. Dat het allemaal een tikje genuanceerder ligt doet niets af aan die waarheid als een koe. Hoewel…

Er wordt op deze wereld een hoop rode wijn geproduceerd die het verdient om gekoeld te worden gedronken. Probeer dat niet uit met je “mooie” flessen Barolo, Bordeaux of Bourgogne, want dat is doodzonde en je komt bedrogen uit. Maar er is een hele hoop bulkwijn die het prima doet bij een temperatuur van 12 graden. En het kan verrassend lekker zijn. De wijn dient jong, fris en soepel te zijn, een lichte wijn dus. Bevat de wijn veel tanine (looizuur) dan werkt het koelen alleen maar tegen je, een lage temperatuur versterkt de tanines, de wijn wordt stroef. Hoemeer tannine, hoe hoger de serveertemperatuur.

Rode wijn drinken op kamertemperatuur is al lang geleden uitgevonden. In die oude tijden bedoelde men met kamertemperatuur 18 graden. En dat is nog steeds de beste temperatuur voor de consumptie van rode wijn. Boven de 20 graden begint de alcohol te verdampen en verdoezelt of bederft de andere smaak- en geurstoffen. Je wijn gaat “stuk”.

Bij twijfel serveer je rode wijn liever iets te koud. Je krijgt hem best weer op temperatuur door met je handen het glas en dus ook de wijn te verwarmen. Serveer je de wijn te warm, dan is er nog nauwelijks iets aan te doen…

Witte wijn daarentegen komt nooit bij kamertemperatuur. Maak de fles witte wijn die al een paar dagen in je huiskamer stond ongekoeld open en je weet waarom. Niet lekker, niet fris, weeïg. Koelen dus!

Maar ook bij witte wijn zijn het de uitzonderingen die de regel bevestigen. Een complexe droge witte wijn floreert bij keldertemperatuur, zeg maar een graad of 12, 13, hooguit 14. Het zou zonde zijn om die wijn extra te koelen. Smaak, geur en complexiteit verdwijnen met het kouder worden. Maar simpele Luxemburgse Rivaner dan weer prefereert 10 graden en zoete Duitse een graad of 6 à 7. (Probeer die Duitse maar eens te drinken bij kamertemperatuur, je gaat over je nek…)

Maakt het allemaal wat uit? Ja, het maakt uit, reken maar! Houd je je een beetje aan de regels dan geniet je eenvoudigweg meer van je drank. En die meerwaarde krijg je gratis en voor niks door je wijn gewoon goed te behandelen.

En verder is het een kwestie van smaak. In een restaurant in het Italiaanse stadje Alba dronken we ooit rode wijn die was gekoeld tot een graad of zes. Het smaakte toch prima. Misschien was het de ambiance, de romantiek, wie zal het zeggen?

Over de wijnen van Saint-Pourcain heb ik me al eens denigrerend uitgelaten. Behalve dan toch die van de foto. We hadden in de Franse wijnbijbel Hachette gelezen dat er één bijzondere producent te vinden was in dat piepkleine wijngebiedje. En omdat we toch in de buurt waren gingen we er dan maar proeven. Échte wijn, reken maar. Goed gekoeld ook trouwens. We kochten er twee dozen.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *