Arretje Nof…

Op de terugweg van de vleesinkoop besloten we een omweg te maken. We sukkelden door de Peel, via Meyel en Helenaveen naar Griendtsveen . Daar stopten we bij uitspanning “De Morgenstond”. ‘s Zomers is het er een gedoe van heb ik jou daar, altijd stampvol dagjesmensen, met alle herrie van dien. Nu was het er heerlijk rustig. Een paar eters, een eenzame wandelaar en een warme kachel. Ellen nam een kop voortreffelijke erwtensoep en ik vroeg om koffie met gebak. Tot mijn grote verbazing stond er Arretje-cake op het menu. Al twintig of meer jaren niet gegeten! Ik heb het in aangepaste vorm nog eens voor het Kind gemaakt, lang geleden. Arretje Nof was een reclamefiguurtje. Nof staat voor Nederlandse Olie Fabriek. Op de Calvé pindakaasetiketten pronkte nog tot voor kort het NOF-embleem. Arretje Nof was een Arabisch jongetje dat spannende avonturen beleefde. De eerste verhalen verschenen vanaf 1927, geschreven door Johan Fabricius. Tot in de jaren vijftig werden de avonturen regelmatig uitgegeven door Calvé-NOF. Prachtig geïllustreerd door de Toonder studio’s. Piet Wijn nam het leeuwendeel voor zijn rekening. Ik heb de boekjes nooit bezeten, ik was stik-jaloers op de jongens van Van Doorn bij ons uit de straat. Die hadden ze allemaal. Arretje Nof-cake was een luxe zoetigheid in de jaren vijftig en had wel enige status in Nederland. Het recept is een versimpeling van een mooi nagerecht uit Emilia-Romagna, genaamd Salame di chioccolato. De Nof-bonzen vervingen alles wat er maar mooi was aan ingrediënten door simpele Hollandse kost. En natuurlijk in plaats van goede boter gebruikte men plantaardige margarine van de firma Calvé-NOF.

Het gaat als volgt: 250 gram Mariakaakjes, 250 gram margarine, 300 gram suiker, 60 gram cacao, 1 ei Verkruimel de kaakjes. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Meng in een kom de suiker, cacao en het ei. Laat ondertussen de margarine op een laag vuur smelten. Roer de gesmolten margarine door het cacaomengsel en doe er dan de gebroken kaakjes bij. Stort het mengsel in de vorm en laat minimaal een nacht in de koelkast opstijven. Op internet vind je recepten met lange vingers, met échte boter, met van alles en nog wat. Stoor je daar niet aan. Allemaal onzin en modernistisch gedoe. Óf je maakt een mooie luxe chocoladesalami (recept volgt) of je maakt Arretje Nof-cake. Doe je dat laatste dan doe je het zoals boven beschreven. De Arretjecake van “De Morgenstond” voldeed precies aan mijn verwachting.

© paul

3 thoughts on “Arretje Nof…

  1. In plaats van roomboter kun je heel goed vast (niet vloeibaar) frituurvet gebruiken – de cake wordt steviger en kun je beter snijden & bewaren 🙂 . Trouwens bewaren kun je ‘m ook goed in de vriezer 🙂

  2. kaakjes niet verkruimelen, maar in stukjes (ca 6 stukjes per biscuitje) & het mengsel moet er ‘droog’ (dus niet glanzend) uit zien, vóórdat je de biscuitjes er met een spatel doorheen spatelt.

  3. Volgens jou moet de cake met margarine gemaakt worden, maar mijn oma, (die begin 1900 geboren is en waar ik de originele Arretje Nof serie uit 1927 van heb ontvangen), maakte de cake met koko’s vet/olie. Ik weet niet beter dan dat dit is het originele recept uit ergens eind 19de eeuw. Zoals mijn oma het van haar moeder heeft geleerd. Maar goed, we hebben allemaal onze eigen herinneringen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *