KYSLYJE SJTSJE ( ZURE KOOLSOEP)…

Vanavond met de jongste bediende en zijn vrouw een aantal voorbereidingen getroffen voor het feestje dat ze zondag gaan houden. Er wordt iets onthuld. Er is bier, wijn, gezang, een blaaskapel en erwtensoep. Moeten er lijstjes worden gemaakt, of juist niet? Hoeveel bier? Mag er wijn zijn? Mogen de hondjes los? En de kinderen in de kelder? Nou ja, gewoon van die zaken die besproken moeten worden vóór een feestje. Glazen genoeg? Hoeveel prei? Veel worst? Frisdrank??? Hoeveel vuurpotten? Asbakken? Watervaste slingers zijn er al! Kan die band wel blazen in de kou? Het werd wat laat om te eten op het Ministerie, en daar had ik nu net het goede eten voor: Zure koolsoep, ofwel Kyslyje sjtsji,  ideaal voor een souper op de late avond.

400 gram runderpoulet, 250 gram zuurkool, 3 tomaten, 3 middelgrote aardappels, 2 fijngesneden bosuitjes, 2 fijngesneden wortelen, 2 fijngesneden tenen knoflook, 50 gram boter, 5 eetlepels zure room, 5 eetlepels fijgehakte peterselie, 1 laurierblad, versgemalen peper, zout.

Maak bouillon van het rundvlees. (de bouillon was al klaar vanavond, soms moet je vooruit denken) Verwarm de boter in een braadpan en snijd de zuurkool met twee messen heel fijn. Laat de zuurkool in de boter warm worden en voeg al roerend de ham, de bosuitjes, de knoflook, de stukjes tomaat, wortelen en aardappelen toe. Zet het vuur laag. Verwarm de bouillon met het runderpoulet en de laurier en voeg dit bij het zuurkoolmengsel. Breng het geheel aan de kook en laat de soep nog even zachtjes doorkoken. Pan van het vuur halen, de room er voorzichtig doorroeren, de peterselie toevoegen en de soep meteen serveren. Wij aten er grof granenbrood bij met gezouten boter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *