In het kader van het Mozartjaar draagt ook het Ministerie haar steentje bij. Het Ministerie heeft zich gisteren een kleine verpakking Mozartkugeln aangeschaft. Niet dat het Ministerie de Grote Meester wil reduceren tot een toefje suikerwerk, integendeel! Het was meer dat we zin hadden in zoetigheid. Op Mozarts geboortedag, 27 januari, zal het Ministerie een waardige homage aan hem brengen. Het luxesnoepje is door de banketbakker Paul Fürst ontwikkeld in het jaar 1890, in Salzburg, de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart. In 1905 kreeg hij er internationale bekendheid mee omdat Fürst in Parijs op de Patisserie-beurs een eerste prijs werd toegekend voor zijn creatie. Na de Eerste Wereldoorlog werd de bonbon wereldwijd bekend dankzij de Salzburger Festspiele. Al vanaf het jaar 1905 bootsten diverse Koekenbakkers het snoepje na en allemaal voerden ze het (sommigen tot op de dag van vandaag) in hun pakket als “origineel”. De enige echte zijn evenwel: de “Original Salzburger Mozartkugeln” van de firma Fürst. Die zijn altijd handgemaakt, en behalve in Salzburg, Wenen en deze en gene exorbitant dure speciaalzaak in enkele andere wereldsteden niet aan te komen. Oktober 2003 waren wij in Wenen en daar proefden we de échte! De bonbon dient te bestaan uit een kern van marsepein van pistaschnoten, daaromheen een nougat van hazelnoot en amandelen en ook nog groene pistasch en als buitenste schil fijne praline chocolade. Zoals gezegd zijn er een aantal firma’s die Mozartkugeln aanbieden. Wij kochten die van de firma Reber. De eerste bonbon was lekker, de tweede ging ook, maar na de derde hielden we er een kleffe smaak aan over. En dat gebeurt ons nou nooit bij échte top-bonbons. Niet de allerbeste dus, maar ook niet de slechtste. We betaalden drie euro voor zes stuks en vinden dat de prijs klopt met het gebodene.
© paul