Bacalao uit de tajine…

24 nov. 2010

bacalao

Nog een recept met bacalao (*), ditmaal uit de tajine. Ik kocht een tijdje geleden twee mooi stukken bacalao bij een Portugese winkel in Helmond. Voor dit tweede stuk bacalao besloot ik een variant te bedenken, bovendien wilde ik de werkbladen van de keuken vrijmaken voor iets anders. In de oven dus met dit gerecht. Omdat ik ook in deze variant rauwe aardappelen wilde verwerken, leek het me goed om een ovenschaal met deksel te gebruiken, zodat niet al het vocht verdampt was voor de aardappelen gaar waren. De dichtstbijstaande schaal mét deksel bleek de tajine…Dus bacalao uit de tajine…

Het lijkt allemaal een heel gedoe, maar door de bereiding in de tajine heb je de keuken vrij, het kost maar even tijd om alles in de schaal te schikken. De oven en de tajine doen de rest! In de 40 minuten dat dit gerecht moet garen kun je gewoon iets anders doen! Ideaal als je gasten krijgt en weinig tijd hebt. Neem dan gewoon van alles iets meer. Voeg bijvoorbeeld nog een geroosterde, ontvelde paprika toe. Wat extra tomaat of wat wilde spinazie…Eigenlijk dus bijna geen moeite, je moet er even aan beginnen…

 • 300 gram stokvis of bacalao uit de diepvries. Als je de gedroogde variant gebruikt de bacalao zeker 48 uur weken en het water een aantal keren verversen
 • olijfolie
 • 4 middelgrote aardappelen in plakjes gesneden
 • 1 rode ui in grove ringen
 • 1 laurierblad
 • 4 teentjes knoflook, geplet en fijngesneden
 • 1 blik pomodorini of andere tomaten uit blik
 • 1 rode peper, fijngesneden
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • wat saffraan
 • een klein handje olijven met pit (liefst van die portugese kleine zwarte, maar die had ik even niet)
 • 1 eetlepel kappertjes
 • peper en eventueel zout.

Zet de vis op met een halve liter koud water en breng zachtjes aan de kook. Laat de vis 8 minuten garen. Haal het stuk vis met een schuimspaan uit de bouillon en laat het even afkoelen. Verwijder het vel en de graten en verdeel de vis in stukjes. Stamp in een vijzel de saffraan met wat bouillon fijn. Meng het paprikapoeder erbij.

Verwarm de olijfolie en bak daarin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Schik dan de plakjes aardappel, de stukjes vis, tomaat, olijven, kappertjes, rode peper in de schaal. Meng de kruiden met de bouillion en overgiet het geheel daarmee tot alles nét onderstaat. Sluit de tajine en zet hem in de voorverwarmde oven. Laat het gerecht nu ongeveer 40 minuten garen op 180 graden. Gewoon even testen of de aardappels gaar zijn. Serveer er een stuk knapperig brood bij en een frisse salade.

Stukje kaas toe, en natuurlijk espresso!

© ellen.

* in het Portugees schrijf je Bacalhau, in het Spaans Bacalao, in het Italiaans Baccalá, in het Frans Morue sechée.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *