Vandaag hebben we de poten van de haas gegeten. Ik heb de haas gisteren uit de diepvries gehaald, laten ontdooien en daarna in stukken verdeeld; rug, achterbouten, voorpootjes enz. Daarna het vlies eraf gehaald. Als je een haas koopt doet een goede poelier dat voor je. Kop was er niet meer bij. De rug van de haas heb ik vanmorgen in een kleinere schaal in de koelkast gezet, die eten we morgen. De stukken haas in een marinade zetten van rode wijn (bordeaux), een beetje wijnazijn, een lepel olijfolie, ui, wortel, selderij, laurierblad, peperkorrels, kruidnagelen, wortel, teentje knoflook. Het vlees zo ruim 24 uur laten marineren. De bouten en de pootjes uit de marinade halen een even uit laten lekken. Dan droogdeppen, door een beetje bloem wentelen en aanbraden in olijfolie. Als het vlees bruin is, afblussen met een beetje cognac en de aanbaksels in de pan losroeren. Giet er nu een deel van de verwarmde marinade over en laat zo alles mooi gaar stoven in ongeveer 2 uur. (de gaartijd is afhankelijk van ouderdom gewicht enzovoorts). Blijf de stukken vlees bedruipen met het vocht in de pan en voeg zonodig wat bouillon en wijn toe. Schik de bouten op een voorverwarmde schaal. De saus zeven en met een klein schepje goede honing op smaak brengen. Wij aten er puree bij van aardappel en knolselderij, en witlof. Een glas van dezelfde Bordeaux. Toe een stukje kaas en espresso met chocolade.
© ellen