“VERBODEN MIDDELEN IN KIPFILETS” Zo kopte vanochtend het Eindhovens Dagblad op haar Binnenlandpagina, en ze vervolgt dan:“Kipfilets zijn vaak bewerkt met middelen die niet zijn toegestaan, zoals fosfaten. Een meerderheid van de kipverwerkers, de zogenoemde tumbelaars, plakt tevens ‘misleidende’en onvolledige etiketten op het vlees, maakte de Voedsel en Waren Autoriteit gisteren bekend. Wat er vooral gebeurt is dat de tumbelaars water en eiwitten toevoegen aan het vlees. Water kost niks, en je verkoopt het voor de prijs van vlees. Strikt genomen mag dat, het moet wel op het etiket vermeld staan. Fosfaten toevoegen mag niet. Van de tien onderzochte tumbelbedrijen was er niet één zuiver op de graad (NIET ÉÉN!). De Voedsel en Waren Autoriteit heeft geen processen verbaal uitgedeeld, wel hebben ze diverse vleesbranches op het hart gedrukt wat beter op de tumbelaars te letten. Van dit soort gedoogbeleid wordt het Ministerie nou helemaal simpel. Lekker mals, zeggen de tumbelweeds, dat wordt het vlees van extra water… Ja, zwaarder zullen ze bedoelen! Waterfilet in de pan, boter erbij, filet spettert de pan uit. Is het spetteren voorbij, blijkt je filet voor minstens één derde gekrompen, want water verdampt. En dat water heb jij betaald met klinkende euro. En nu het Ministerie toch op haar praatstoel zit: Koop géén filets. Er zit belabberd weinig smaak aan. Juist bot en een beetje vet maken het vlees smakelijk, en die ontbreken nu juist aan de filet. Koop een goede kip, en snijdt de filets zelf, als je die dan toch persé wilt hebben. Je houdt de billen over om te grillen, en het karkas voor de soep. Het plaatje komt van internet, en de context is niet te achterhalen, maar we hebben in onze collectie iets dergelijks. Dat is een collectieve reclameboodschap van de Luxemburgse pluimveehouders.
© paul