Elzasser zuurkool…

 Paul heeft vandaag boodschappen gedaan en zich door meneer AH laten verleiden om daar eens vlees te kopen. Ze verkopen bij AH een soort winters soeppakket, inhoud: 1 worst, 1 stuk spek en 1 stuk kasseller rib. Dat zag er wel aantrekkelijk uit vond Paul. Hij kreeg meteen visioenen van de enorme schotels Elzasser zuurkool en dus ook maar een pondje zuurkool met kruiden gekocht. Dat is een nadeel als iemand anders de boodschappen doet, dan moet je maar afwachten wat er op tafel komt. Zit je net te dromen van een gegrild visje, krijg je zuurkool. Zo kan ik me ook niet voorstellen dat iemand de boterhammen smeert die je mee naar het werk neemt. Denk je dat je brood met kaas hebt, blijkt er chocoladepasta op gesmeerd te zijn. Maar goed, ik smeer mijn brood zelf. Over de zuurkool: toch wel een goed idee, het is er weer voor.

Een beetje vet, (reuzel of ganzen- of eendenvet) in een pan en daarin een ui in ringen, en een paar plakjes ontbijtspek laten smoren. De zuurkool in een ovenschaal spreiden, spek, worst, Kasseller rib, de ui en ontbijtspek op de zuurkool schikken. Giet er een scheutje Riesling over. Zet de schaal 15 minuten in de oven op 200 graden. Ik at er gekookte aardappelen bij. Met een glas Riesling een prima maaltijd. Om in de Elzas te blijven een stukje Münster toe. En espresso.

© ellen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *