Het is vandaag ideaal weer om Sinterklaassnoep te maken. Grauw, koud, beetje mistig, binnen is het lekker warm. De oven gaat aan voor de speculaas en het geurt inmiddels naar borstplaat. 200 gram fijne suiker 4 eetlepels water of room of melk een eetlepel cacaopoeder De ingredïenten in een steelpan langzaam aan de kook brengen, onder voortdurend roeren. Laat de massa doorkoken tot een druppel aan de lepel een draad trekt, je kunt ook een druppel op de aanrecht laten vallen, je ziet dan snel of het stolt. Van het vuur af nog even goed doorroeren zodat de luchtbellen eruit gaan en snel in de vormpjes gieten. Na een paar minuten de vormpjes voorzichtig heen en weer schuiven, en na 5 minuten rechtop zetten zodat de onderkant kan drogen. Als ze helemaal stijf zijn de vormpjes verwijderen. In het pannetje blijft veel suiker en cacao over. Vroeger maakte mijn moeder dan altijd chocolademelk in het pannetje, de pan wordt dan weer “schoon” en er gaat niets verloren.