Gemarineerde Lamsbout met salie…

26 dec. 2010

kerstdiner 2010

Natuurlijk is dan juist van die lamsbout niet echt een goede foto te vinden…Meestal ben ik bij dit soort dinertjes te druk met koken en als het gerecht klaar is plof ik op mijn stoel en denk ik niet meer aan de foto’s. Gelukkig maakte Marleen wat foto’s van het snijden van de bouten en het uitserveren. Zoals altijd sneed Hijn de bouten in mooie plakjes, een kunst apart!

Ik schreef al dat ik de bouten dit keer op een andere manier klaarmaakte. Ik vond het recept in het boek “Lamsvlees”, uit de serie Praktisch koken, uitgebracht bij Time Life. Het boek, en de hele serie, is al oud, maar ik gebruik ze nog steeds vaak als inspiratiebron. Dit recept klopte naar mijn gevoel niet helemaal dus heb ik het aangepast.

 • een lamsbout van ongeveer 3 kilo
 • 1 liter biologische karnemelk
 • 3 laurierbladeren
 • 4 kruidnagelen, 6 jeneverbessen en 8 zwarte peperkorrels, geplet in de vijzel
 • 3 dl rode wijn
 • 20 blaadjes verse salie (was nog moeilijk te vinden onder de sneeuw)
 • 6 teentjes knoflook
 • 30 gram boter
 • 30 gram bloem
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • zout en peper
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/4 liter room.

Maak een marinade van de karnemelk, de kruidnagelen, jeneverbessen, laurierblad en zwarte peper en laat het vlees daarin zeker 24 uur marineren. Schep regelmatig om en om. Haal het vlees daarna uit de marinade en dep het goed droog. Maak op een aantal plaatsen een inkeping in het vlees en stop daarin een teentje knoflook. Braad de bout in een voorverwarmde oven op 220 graden ongeveer een uur, tot de vleesthermometer 65 graden aangeeft.*) Bedruip regelmatig met rode wijn en het braadvocht. Voeg eventueel wat bouillon of water toe.

kerstbordje

Smelt intussen de boter, roer de bloem erdoor en laat die lichtbruin worden. Roer er 3 dl van de gezeefde marinade door en de salieblaadjes. Doe er de tomatenpuree en paprikapoeder bij en laat de saus zo even doorpruttelen. Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten onder folie. Giet het braadvocht bij de saus. Voeg wat room toe en laat nog even doorkoken.

*) Ik gebruik voor grote stukken vlees een digitale kernthermometer. Je steekt de pen van de thermometer in het vlees. De pen is met een draad verbonden aan de digitale thermometer (naast de oven). Je kunt op deze kernthermometers heel precies aflezen wat de temperatuur is. De meesten geven een signaal als de gewenste temperatuur bereikt is.

*) Aanbevolen temperatuur voor lamsvlees is meestal 55 graden. Ons gezelschap houdt niet van zo rosé dus ik hield het op 65 graden.

© ellen.

© Foto’s Marleen en Neel.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *