Bombe van witte chocolade…

1 jan. 2011

etentje Bram en Maja

Ik moet hier nog even het taartje beschrijven waarmee we het dinertje met Maja en Bram afsloten (de linken naar de andere gerechten staan onder dit artikel). Ook dit recept haalde ik uit de Allerhande. Het taartje zag er prachtig uit en paste precies bij de nieuwe taartschaal die ik die dag gekocht had. Wij vonden het wel érg zoet maar dat was eigenlijk wel te verwachten met die witte chocolade, wij houden alletwee meer van zwarte 70% chocolade en dan is zo’n zoetexplosie wel erg heftig. De vulling was wel lekker, fris, luchtig. Ik ga er zeker mee experimenteren om het geheel wat minder zoet te maken. Allerhande geeft aan dat het bereiden van dit taartje 50 minuten vergt. Dat klopt wel ongeveer, wat tegenviel was de enorme berg afwas. Je hebt heel veel schaaltjes potten en pannen nodig, maar goed, dan staat er ook wel iets mooi’s op tafel…

 • 400 ml mousserende witte wijn (ik gebruikte een crémant de Limoux)
 • 80 gram fijne suiker
 • 1 roombotercake in plakken van 1/2 cm gesneden
 • 50 gram pistachenoten
 • 300 gram witte chocolade
 • 250 ml slagroom
 • 2 blaadjes gelatine
 • 1 vanillestokje
 • witte chocoladevlokken
 • een ronde vorm/schaal inhoud 1 1/2 liter

De wijn met de suiker aan de kook brengen en op een zacht vuur tien minuten laten inkoken. Bekleed de vorm met plasticfolie. Snijd de cake in lange plakken en bekleed daarmee de vorm. Besprenkel de plakken cake met de wijnsiroop. Zorg dat er nog ongeveer 75 ml siroop overblijft. Zorg ook dat er nog wat cake is om de bovenkant van het taartje af te dekken. Zet de vorm dan in de koelkast.

etentje Bram en Maja

Rooster de pistachenoten 3 minuten in een droge koekenpan en hak ze dan heel fijn. Smelt 100 gram chocolade au bain marie. Klop de slagroom stijf. Schep de helft van de slagroom in een kom en meng die met de noten en de helft van de gesmolten chocolade. Haal de vorm uit de koelkast en bestrijk de cake eerst met de gesmolten chocolade. Laat dat even opstijven en voeg er dan de gemengde room bij. Zet de vorm weer in de koelkast.

Week de gelatine. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Verwarm de rest van de wijnsiroop, voeg de merg erbij en los er de geweekte gelatine in op. Laat even afkoelen en spatel er dan de rest van de slagroom door. Vul de vorm hiermee en dek af met een laag cake. Vouw de folie over de bombe en zet hem nu minstens 6 uur in de koelkast.

Stort de bombe op een mooie schaal, verwijder de folie en smelt 200 gram chocolade au bain marie. Bestrijk hiermee de bovenkant van de bombe. Bestrooi meteen met de chocoladevlokken.

De rest van het dinertje beschreef ik al:

 • Gegratineerde oesters
 • Risotto met paddenstoelen
 • Gegrilde kip met selderiesalade
 • Bombe van witte chocolade
 • en natuurlijk, espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *