PEERTJES DIE ROODKOKEN…

Van Marleen en Vincent hebben we vorige week een wintervoorraad uien en stoofpeertjes gekregen, uit eigen boomgaard. De uien zijn heerlijk, lekker sterk, en ik heb er inmiddels al een aantal verwerkt in stoofpotten en salades. Stoofperen vragen meer aandacht.

Deze soort heet Saint Remi. Saint Remi is één van de betere, gemakkelijk te bewaren, roodkokende peren. Andere soorten die ook roodkoken zijn Winterjan, Winterrietpeer, en de Gieser Wildeman. Veel mensen menen dat het nodig is om bessensap, rode wijn of rode suiker toe te voegen om stoofperen rood te laten worden. Dat is allemaal niet nodig en soms zelfs jammer van de smaak. Geduld is het enige wat telt!

Schil de peertjes, het is wel mooi om het steeltje eraan te laten, en zet ze op met een bodempje water en een lepel suiker. Breng de peren aan de kook en licht de deksel even zodat ze wat zuurstof krijgen. Zet ze dan op een héél laag vuurtje en stoof ze zo minstens 2 uur! Til af en toe de deksel op om te kijken of ze al kleuren, (mij is verteld dat een beetje zuurstof het kleuren bevorderd). Zet de peertjes in een schaal en dien ze koud, lauw of warm op bij wild of runderstoofvlees

© ellen

2 thoughts on “PEERTJES DIE ROODKOKEN…

  1. Ellen,
    We hebben net ruim twe kilo mooie stoofpertjes binnen. Eigenwijs als dat ik ben ga ik toch een deel met bessenwijn koken en het andere deel zo als jij dat aan geeft.
    De peertjes, van de beroemde famili “Gieser” mogen er aan geloven.

    Maar straks komen ze beide tijdens de kerst op de kaart/tafel. zelf ben ik best benieuwd welke de voorkeur krijgen van de gasten. Ik houd je op de hoogte.

    Remi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *