VOOR HET LAATST (DIT JAAR)…

De fles heeft even moeten wachten op de opening, maar uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. Samen met Vriend Jan, een eclatant biergenieter, wiens oordeel ik hoog acht, heb ik het Leute Bokbier geproefd. En het was weer fantastisch. Wij beiden zijn het er roerend over eens dat Leute ook dit jaar met kop en schouders boven de andere bokbieren uitsteekt. Prachtig donkerrood bier van de hoge gisting, nagistend op de fles. Heel aromatisch, mild van smaak, bitterzoet. De purist zal je vertellen dat dit Vlaamse bokbier weinig van doen heeft met wat we daar in Nederland onder verstaan, maar dat kan ons niet bommen! Koop dat bier en probeer zelf…  

Leute wordt geproduceerd door Brouwerij Van Steenbergen te Ertvelde in Oost-Vlaanderen. Maar liefst 70% van hun brouwsels bestaat uit bieren van de hoge gisting, de rest is pils. In de jaren twintig maakten ze het Leutebok al, maar zoals zo vaak gebeurd is met Vlaamse streekbieren, meende men dat het niet meer in de moderne tijd paste en dus werd de productie halverwege de vorige eeuw gestopt. Het was een gouden greep (de tijd was er ook rijp voor) om in 1997 het Leutebok opnieuw te introduceren.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *