CULINARIA; ONZE REISGIDSEN…

Culinaria Italie, – Frankrijk, -Spanje, -Duitsland, -Europa, -U.S.A., -Griekenland, -De Cariben. Verschenen bij Könemann. Ingebonden, met harde kaft. ISBN kan ik niet noemen, want ik heb delen in het Frans Duits en Nederlands. Zijn in veel boekhandels te koop voor ongeveer € 25,- . Het zijn forse boeken, 28×32 cm, ongeveer 500 bldz. Per deel. Geen lichtgewichten dus! Een aantal delen heb ik al jaren en er gaat bijna geen dag voorbij dat ik niet even in een van de boeken snuffel. Per deel worden provincies of gebieden behandeld, met veel productinformatie, prachtige foto’s, en telkens zo’n 350 recepten. Een overzichtelijk register, een hoofdstuk kooktechnieken, en een uitgebreide inhoudsopgave, maken dat je snel informatie kunt vinden. We nemen ze zelfs mee op vakantie. Er worden heel veel streekspecialiteiten beschreven, zodat ze prima kunnen dienen als reisgids. Om de plaatselijke specialiteiten op te zoeken, hét winkeltje waar de beste worst verkocht wordt, of de boerderij waar ze die heerlijke kaas maken. Maar ook waar de messenfabriek in Frankrijk staat, of waar de Barolowijnen in Italie te vinden zijn. Waar je bier moet drinken in Duitsland en Tapa’s kunt eten in Spanje. Vrienden van ons waren in Italie en vonden via Culinaria Italie het beste adres voor worst in Ansuini. Ze kregen van de worstmaker zelfs een handtekening in het boek! (Italie bldz 252). Zie ook log capello del prete; 22 september. In het deel Europa, hoofdstuk Oostenrijk, bldz 229, zit Herr Hawelka naast de kassa van zijn beroemde koffiehuis in Wenen. Bij ons bezoek zat hij er in levende lijve alsof hij nog steeds poseerde voor de foto. Kortom deze boeken mogen bij echte kook- en eetliefhebbers niet ontbreken! Enige nadeel,; ze zijn niet geschikt voor een rugzak-wandelvakantie, te zwaar!

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *