GEEN ZUIVERE KOFFIE 1…

Je betaald zo’n slordige 850 Euro (achthonderdvijftig) voor een pond Kopi Luwak, maar dan heb je ook wat. Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Essentieel onderdeel van de bereiding is dat de koffieboon wordt opgegeten en weer wordt uitgepoept door de loewak, een marterachtige civetkat uit Indonesie die daarom ook wel “koffierat” wordt genoemd. De totale jaarproductie beloopt zo ongeveer 250 kilo, gepeuterd uit de drollen van de loewak. De smaak wordt omschreven als: aardachtig, mossig, siroopachtig, zacht en rijk. 

Op de wetenschapspagina van het VPRO-log las ik dat een Canadese onderzoeker, Massimo Marcone, nu heeft ontdekt wat de ingewanden van de loewak zo bijzonder maakt. Bepaalde proteïnen in de boon worden in de loewakmaag verteerd, andere worden omgezet in kleinere moleculen. Marcone hoopt het proces ooit te kunnen nabootsen. Daartoe voerde de onderzoeker de bonen al eens door de ingewanden van een familielid van de loewak, de Afrikaanse civetkat. Het resultaat was ronduit smerig.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *