Een fan vroeg mij wanneer de rubriek dranken, drinken en nippen nu eens aan de beurt komt. Weinig tijd voor gehad de laatste dagen, en ook weinig inspiratie hier in dit land. Ik zocht in de schriftjes van 1999 naar iets bruikbaars en vond een verslag van een middagje Fiederweisse drinken. (in Duitsland Federweisse) begin oktober. Fiederweisse is er nú, dus wie vrij heeft moet heel snel naar Luxemburg of Duitsland. Fiederweisse is het allereerste “drankje” als de wijn gemaakt wordt. Fruitig, troebel, want nog niet helemaal uitgegist, maar al wel alcohol. De kastelein koopt dat in vaatjes van 5 lliter en die moeten snel op. Het is dus altijd feest met zo’n vaatje, en het is er maar even, dus iedereen drinkt ervan. Rare eigenschap van dat spul is dat het naar fruit smaakt, maar je er toch erg snel dronken van wordt, reden voor veel mensen om het er snel “van te nemen”. Dat geeft heftige feesten in kleine dorpjes. Geloof mij, “één glaasje is lekker”, daarna kun je beter iets anders drinken. Wél heel bijzonder, zo’n feest moet je één keer meegemaakt hebben.
© ellen