Het Boheemse stadje Humpolec ligt een stukje ten zuid-oosten van Praag. Sinds de zestiende eeuw is er een brouwerij gevestigd. Door mij onbekende omstandigheden ging de zaak aan het eind van de vorige eeuw op de fles, ze werd per opbod verkocht aan de meestbiedende. De gelukkige kopers waren drie vennoten, waarvan Stanislav Bernard kennelijk de belangrijkste was. Althans naar hem werden bier en brouwerij genoemd. Wat ze er vooral maken is het beroemde Tsjechische pilsner, gebrouwen uit Moravische gerst en Boheemse hop. En ze doen het goed, want intussen is het bier bekend en geliefd bij heel het kritische bierdrinkerspubkliek in Tsjechië. En denk erom, Tsjechen zijn veeleisend waar het over hun nationale drank gaat!
Allemaal bieren van de lage gisting maken ze. Niet alleen pilsners, maar ook amber- en zwartbier. En een serie alcoholvrije fruitbieren.
Terwijl op ons Ministerie kerst werd gevierd verbleven Jan en Ans in Tsjechië. En toen ze Oudjaarsdag terug kwamen van die reis brachten ze naar goede gewoonte eet- en drinkwaar mee. Om ons te plezieren. Vriend Jan had bier gekocht van die brouwerij Bernard. Hij had er de dagen daarvoor al duchtig van gesnoept en was onder de indruk van de kwaliteit. Exportpilsner en Zwartbier (Dark Lager). Op Nieuwjaarsdag dronken we het Zwartbier. Het leek ons een gepaste dag voor een kleine proeverij.
Het bier oogt prachtig in het glas. De kleur is niet pikzwart, eerder diep rood-bruin, de vettige schuimkraag crème. De geur van een licht chocolade- en koffiearoma, geroosterde malt en rozijntjes snuif je op. De smaak wordt bepaald door de fijne hop, een weelderig bitter.Verder proef je cacao en vette geroosterde malt. De afdronk is redelijk lang, met tonen van zwarte chocolade en het bitter van de fijne hop. En ondanks de vettige volheid en het bombardement van smaken blijft het een heerlijk fris bier. Het alcoholpercentage is ruim vijf procent. Ik was meer dan onder de indruk…
Het Zwartbier zit in beugelflessen van 50 centiliter en heeft normaal gesproken een traditioneel letteretiket. Hoe die koppen van Sinterklaas en Zwarte Piet op de flessen zijn gekomen is me een raadsel. (In de Sinterklaasfles zat overigens een Pilsnerbier.) Je vindt deze etiketten niet terug op de aantrekkelijke en goed verzorgde web-site van de brouwerij. Het afgebeelde gezicht gebruiken ze echter vaker, steeds grafisch aangepast aan de inhoud van de fles. Ook gebruiken ze het gezicht in reclamecampagnes. Misschien is het de facie van Stanislav Bernard?
Het Pilsner dronken we ook, ik herinner me dat het me smaakte. Ik heb er echter geen proefnotities van gemaakt. Ik was teveel onder de indruk van het Zwartbier. (En later op de dag iets te beschonken…)
© paul