Zalm…

Vanavond een hele snelle maaltijd. We eten laat, dus niet teveel moeite.

Een moot zalm, gegrild in de oven.
Spinazie en gebakken aardappeltjes. Alles in 12 minuten klaar. Toch heel smakelijk.

Zalm moet je niet te vaak eten, het verveeld snel. Vroeger was dat geen probleem, toen was de zalm te duur, en kwam dus alleen met feestdagen op tafel. Op dit moment is zalm goedkope vis vergeleken met kabeljauw bijvoorbeeld.

De zalm die wij nu kopen is meestal gekweekt. Heel vroeger werd er in de Maas en de Rijn op zalm gevist.
In 1724 worden op één markt 535 zalmen afgeslagen. Bekend zijn ook de verhalen van de dienstboden in Dordrecht uit die tijd, die slechts in betrekking wilden komen als ze niet meer dan tweemaal in de week zalm hoefden te eten in hun diensthuis. Ook over dienstboden in andere steden worden zulke verhalen verteld.
Niet te vaak eten dus, maar af en toe wel lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *