Puree van Pastinaak…

2 feb. 2011

puree van pastinaak met aardappel en runderstoofvlees

Zoveel is zeker: ik maak vanavond weer puree van pastinaak. Net als vorige week, en net als de week daarvoor.

Het is en blijft een prima wintergroente, hoewel sommige liefhebbers vinden dat je hem juist in het najaar moet eten. En de groente wordt steeds vaker aangeboden. Schreef ik een jaar of vijf geleden nog dat je op de markt of in bij de bio-groenteboer moest zijn, vandaagdedag ligt-ie al gewoon bij mijn eigen super…

Toch blijft het een tamelijke onbekende. En dat terwijl er een tijd was, nog niet zo heel lang geleden, dat de aardappel nog niet bestond in onze contreien, en eenieder voor zijn winterkost deels afhankelijk was van deze wortelknollen.

Wij gebruiken de pastinaak voornamelijk om er puree van te maken, als begeleiding van vlees en groente. Maar je kunt er veel meer mee doen, met die pastinaak. Grosso modo kun je stellen dat je hem kunt gebruiken zoals je rapen gebruikt, of winterwortel, of knolselder. Houd er wel rekenig mee dat hij zoet smaakt.

Wij gebruiken hem dus voornamelijk om puree van te maken. Bij twee delen pastinaak komt één deel aardappel. De binding van de puree is dan beter en de smaak ook. De pastinaak is iets eerder gaar dan de aardappel. Voeg de pastinaak dan ook wat later toe aan de kokende aardappelen en het komt helemaal goed (gaartijd aardappelen 15 à 20 minuten, gaartijd pastinaak 10 à 15 minuten) .Aardappelen en pastinaak moeten wel helemaal gaar zijn. Druk de groenten door de knijper en klop ze luchtig om met wat boter of olijfolie. De smaak kun je verfijnen door verse peterselie mee te mengen, fijngehakte knoflook, een snuifje peper, nootmuskaat, room, of wat je zo verder verzint…

Wij aten er vorige week gestoofd Angusrundvlees en boontjes bij. En een degelijke slok Bourgogne.

Klik even door om meer te lezen over pastinaak.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *