Flammenkueche…

1 sept 014
In de Elzas is het een goed gebruik om ‘s avonds een glas wijn te gaan drinken in een Winstub en er dan een Flammenkueche bij te eten. Een soort pizza, een dunne laag deeg met daarop een mengsel van kwark en room en ui, spek en kaas. Een gezelschap bestelt een fles wijn en een paar Flammenkueche. De koeken worden niet ineens opgediend, maar komen één voor één op tafel. Ze worden op houten planken geserveerd, in 8 of meer stukken gesneden. Ieder eet dan een paar stukken en als de koek op is wordt er een volgende geserveerd. Zo is wat je op tafel hebt altijd lekker warm. De plankjes worden meestal gewoon op de vorige gestapeld, een hele informele maaltijd dus. Elzassers brengen zo gezelllig keuvelend en etend de avond door, natuurlijk onder het genot van een fles Elzasser wijn. De avond wordt vaak besloten met een laatste Kueche, niet met kaas maar met appeltjes, besprenkeld met Calvados of Eau de Vie.
Dit is mijn versie van de Elzasser Flammenkueche;
Voor ongeveer 10 stuks
1500 gram bloem
3 zakjes gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
zout
water
Laat de gist even weken in lauwwarm water. Meng dat door de bloem, voeg zout en olie toe en zoveel water tot je er een mooi soepel brooddeeg van kunt kneden. Kneed ongeveer 100 slagen en laat het deeg onder een doek rijzen op een warme plaats.
Na ongeveer 1,5 uur kneed je het deeg nog een keer goed door en verdeel je het in 10 porties. Laat de porties nog even rijzen.
Zet de oven op 220 graden en het bakken kan beginnen.
Voor de vulling gebruikte ik:
500 gram volle kwark
400 ml crème fraiche
peper en zout.
Meng dit goed door elkaar.
300 gram ontbijtspek in kleine reepjes
5 flinke uien in ringen gesneden
400 gram Munsterkaas in dunne plakjes gesneden. (Je kunt ook een andere kaassoort gebruiken, toen de Munster op was heb ik nog een Kueche gebakken met Gorgonzola.)
Rol het deeg per portie uit tot een hele dunne lap. Vet de ovenbakplaten in met olie en beleg de bakplaat met het deeg. Smeer daarop een dunne laag van het kwark/crème fraiche mengsel. Verdeel daarop de uienringen en spekjes en schik de plakjes kaas zó dat ieder deel wat kaas heeft.
Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in ongeveer 15 minuten mooi lichtbruin. Snijd de Kueche in 8 stukken en serveer ze dan op een houten plank. Begin meteen met de volgende Kueche.
Je eet de Kueche gewoon van de plank uit de hand. Zorg er daarom voor dat het beleg niet te dik en te nat is.
Wij dronken er een Muskat uit de Elzas bij, hoewel sommigen van ons gezelschap gisteren er een glas Tripel bij dronken!

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *