Gegrilde kip en broccolisalade met véél knoflook…

5 september 004

Vandaag zat alles tegen. Dat begon vannacht al met een legioen muggen die me helemaal bont en blauw gestoken hebben, daardoor was ik tè vroeg wakker, maar weer nèt te laat om nog even te slapen. Op mijn werk achterstallige karweitjes waar ik maar niet doorheen kon komen. Met de bus naar huis, en natuurlijk was de bus vandaag 35 minuten later dan op het dienstrooster staat. Gelukkig vandaag geen regen maar de temperatuur loopt op en het is zompig benauwd.
Wat een geklaag, ik wordt er zelf niet goed van…
Dan helpt maar één ding; kip. Mijn moeder zou zeggen “kippensoep” maar dat vergt een langere voorbereiding.

Gegrilde kip dus vanavond. We hadden toevallig een fatsoenlijke kip. Niet zo’n bleekblauw waterig ding, daar wordt je pas echt depressief van! Een mooie scharrelkip, langer geleefd dan haar meeste soortgenoten, beter ook hoop ik, al weet je dat maar nooit. Zwaarder ook maar dat is voor ons niet zo’n probleem. We eten er gewoon twee keer van. Vandaag de poten en vleugeltjes, morgen bij de lunch het borstvlees. (heel lekker in een groene salade met noten)
Ik lees overal recepten voor kip maar bijna altijd gaan die over de bereiding van kipfilets. Jammer, probeer nu eens een hele kip. Veel smakelijker, je kunt er desnoods twee dagen van eten en het klaarmaken is echt niet moeilijker dan zo’n kipfilet!

Koop een goede kip.
Stop er een schoongeboende biologische citroen in waarvan je de boven- en onderkant afgesneden hebt.
Stop er een flinke tak rozemarijn in.
Leg de kip in een voorverwarmde oven op 200 graden. (gril met hete lucht)
Laat de kip zo ongeveer 30 minuten grillen. Draai dan de thermostaat omlaag tot 170 en laat de kip nog ongeveer een uur verder garen. Bestrijk nu af en toe met wat goede olijfolie, en tien minuten vóór het einde van de gaartijd met wat grof zout en fijngehakte knoflook.
Neem de kip dan uit de oven en giet er wat vocht uit. Laat het vlees even rusten en dien op.

Wij aten er vanavond broccolisalade met knoflook bij.
Espresso toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *