Vanavond aten we de gerookte knoflook. Ik had lamsvlees van de bout bij de Turkse slager gekocht.
Die snijdt het vlees voor Nederlandse begrippen “vreemd”. Het was een halve bout zonder bot maar mèt het haasje. Voor dat haasje betaal je bij een Nederlandse slager opeens het viervoudige! Maar goed, ik had twee flinke stukken boutvlees en besloot ze te stoven met de gerookte knoflook.
Voor 4 personen 750 to 1000 gram lamsvlees één of twee stukken van de bout
1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel boter
4 kleine takjes rozemarijn
8 teentjes gerookte knoflook, het velletje eraf pellen, niet stuk snijden
peper, zeezout grofgemalen
1 kopje bouillon
1 1/2 glas rode Bourgogne
Wrijf het vlees in met peper en grof zeezout.
Verwarm de olie en boter en braad het vlees daarin snel aan alle kanten lichtbruin.
Voeg de teentjes knoflook toe en laat ze even zachtjes meebakken.
Blus af met wat rode wijn, voeg de rozemarijn toe en de bouillon en laat het geheel dan ongeveer anderhalf uur stoven. Voeg op het laatst nog wat wijn toe en laat even inkoken.
Snijd het vlees en leg het op een voorverwarmde schaal. Schik de teentjes knoflook en de takjes rozemarijn er omheen.
Wij aten een sperzieboontjes bij en Opperdoezer aardappeltjes.
Een stukje Morbier toe.
En espresso.
De gerookte knoflook was, op deze manier klaargemaakt, echt heel lekker! Je proeft een hele subtiele rooksmaak, die blijft behouden ondanks de forse smaken van het stoofgerecht. De combinatie met de wijn en rozemarijn was prima. De knoflooktenen waren botermals en smolten op de tong. En zo’n zacht teentje, uitgesmeerd op een Opperdoezer aardappeltje smaakte ronduit hemels.
Morgen verwerk ik de knoflook op een andere manier, kijken wat dat oplevert.
© ellen