Gisteren aten we soep van Hollandse garnalen. Wel een beetje bewerkelijk maar het resultaat mag er zijn.
Voor vier personen:
500 gram ongepelde grijze garnalen
1 1/2 liter water
1 sjalot
selderij en tijm
1 theelepel tomatenpuree
zout peper
1/4 liter room
1 eetlepel boter 1 eetlepel bloem
Pel de garnalen.
Doe de schillen in een ruime pan met het water, de sjalot, selderij, tijm tomatenpuree en laat dit 30 mintuen zachtjes koken.
Draai dan de schillen door een passevite. Het gaat erom dat de sappen van de koppen en lijfjes er uit geperst worden.
Giet het vocht tijdens het draaien ook door de passevite.
Zeef de soep heel zorgvuldig, eerst door een puntzeef, dan nog een keer door een doek.
Maak een roux van de boter en bloem en voeg hierbij de soep. Voeg een scheutje room erbij en maak op smaak met wat perper en zeezout.
Klop de rest van de room bijna stijf.
Leg op de borden 2 eetlepels garnalen. Schep de soep erover en schep in het midden een lepel geklopte room. Strooi er nog wat gehakte platte peterselie over.
© ellen