Pittige pompoenpuree…

24 september 004
Het is pompoentijd! In onze familiekring heerst een zeer vastgeworteld vooroordeel dat pompoen alleen door geitenwollensokkenantroposofen gegeten kan worden. Het Kind roept zelfs; “Ik mag van mijn Babysit geen pompoen eten”. En de Jongste Bediende, nou ja, laat ik maar niet herhalen wat die ervan vindt.

Waarom? Ik weet het niet! Misschien hebben sommigen te lang in pompoenkringen doorgebracht? Bang dat de prachtige koets toch weer verandert in een…..
In ieder geval vind ik het ieder jaar een uitdaging om iets lekkers met pompoen te maken, waarvan iedereen dan toch roept; “Wat lekker!” “Kan haast niet dat er pompoen in zit!”
Een pittige variatie op het recept van Claudia Roden uit haar boek: “De Joodse Keuken”;

500 gram pompoen, geschild en in stukjes gesneden
Zout
sap van 1/2 citroen
2 teentjes knoflook, platgeslagen en fijngehakt
1 eetlepel harissa (dit is heet, wij houden van pittig, je kunt ook wat minder nemen maar zeker een 1/2 theelepel. Harissa is te krijgen bij Marokaanse winkels en vaak ook bij Turkse slagerijen)
1 theelepel karwijzaad
1/2 theelepel gemalen koriander
2 eetlepels goede olijfolie
Eventueel wat versgehakte koriander en plate peterselie vlak voor het opdienen erdoor roeren.

Kook de pompoen in wat water met zout in ongeveer 15 minuten gaar. Laat goed uitlekken en prak dan de pompoen in een kom met een vork helemaal fijn.
Meng alle andere ingrediënten in een kommetje en vervolgens door de pompoenmassa.
Proef steeds even, de smaak van pompoen kan veel verschillen; zoeter, meliger enzovoorts. Meng er desgewenst meer citroensap of harissa door.
Wij aten er vanavond gegrilde Dorade bij en wat rijst.

We dronken een glas Réserve 2004 Muscat d’Alsace, Schenkenberg, Obernai. Van Marcel Weibel et Fils. Deze wijn combineerde wondermooi met de pittige smaak van pompoen, knoflook, pepers en vis.
Espresso toe.

De Jongste Bediende heeft zojuist het laatste restje pompoenpuree opgesneukeld. Hij vond het heerlijk!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *