Störtebeker Roggen-Weizen…

2 mrt. 2011

duits zwart bier

Ooit bier gedronken van roggenmout? Ikke wel, maar het is verduiveld lang geleden. Ik herinner me het (obscure) biermerk niet eens meer…

Piet bracht me laatst een “six-pack” van het merk Störtebeker, een product van de .Stralsunder Brauerei En om het meteen maar te duiden: Stralsund ligt aan de Duitse noord-oostkust, in het Bundesland Mecklenburg-Vorpommern. Stralsund was in beter tijden een van de belangrijkste Hanzesteden.

Die Stralsunder Brauerei is na de hereniging van de twee Duitslanden in handen gekomen van een groep enthousiaste brouwers uit het westen. En dat werd tijd ook, want de kwaliteit van het eens zo beroemde Stralsunder Blond was onder de Volksgenossenschaft hard achteruit gesukkeld. Enfin, de brouwerij werd voorzien van nieuwe apparatuur en moderne brouwmethoden, en de kwaliteit werd opgekrikt. Met een dikke nadruk op kwaliteit. En ook werd er naast de Stralsunder Biere een nieuwe lijn opgezet van ambachtelijk gebrouwen eigenaardigheden. En die lijn kreeg de naam Störtebeker.

Al eerder had ik het genoegen een paar flessen Zwartbier te mogen proeven van Störtebeker, uit de collectie van Piet. En ook een blonde variant kreeg ik afgelopen zomer voorgezet. Vriend Jan had die als vakantiebuit naar ons dorpje gesleept. Met name die zwarte had indruk gemaakt.

En nu dan dat Roggen-Weizen. Afgelopen vrijdag proefde ik het bier met Vriend Jan. En indrukwekkend was het. Ik ben van huis uit geen Weizendrinker, maar voor een donkere of zwarte variant wil ik nog wel eens een uitzondering maken. Het Roggen-Weizen is niet zo heel erg donker van kleur, het oogt eerder robijnrood. Maar wat een prachtig bier. Geuren doet het heel subtiel. Je zou een lijstje aan kunnen leggen van alle fijne en bijzondere tonen die er zoal langs komen. Kruidnagel, caramel, chocolade, gedroogde vruchten. Maar het meest is me bij gebleven de geur van brood. Juist…, vers roggenbrood!

En dat wat je ruikt proef je ook terug. Die (bittere) chocolade, die gedroogde vruchten, maar óók dat brood. De ondertoon is mooi bitter, en de afdronk middellang. Zo lust ik ‘m wel, die (roggen)weizen.

Störtebeker behaalde in het afgelopen jaar twee prestgieuze prijzen binnen. Ze wonnen de grootste Europese biercompetitie: The European Bierstar 2010, en verder The World Beer Cup 2010 voor het Störtebeker Kellerbier. En da’s nie niks, dat verzeker ik je…

Alle Störtebeker bieren dragen het predikaat BIO. De grondstoffen komen allemaal uit de regio.

Het Roggen-Weizen bevat een goede vijf procent alcohol. De Jongste Bediende vond het overigens flauw spul, dat bier. Maar ja, hij is dan ook een notoire borreltjesdrinker.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *