“Van bier ga je boeren”, schreef één van onze wijnbloggers.
“Tja”, dacht ik, “en van wijn krijg je koppijn en aanslag op je tanden.”
Beide uitspraken zijn waar en tegelijkertijd belachelijk.
Giet je een fles of vijftien van het mooiste bier ter wereld (Orval) naar binnen, je zult hikken, boeren en erger.
Drink je in korte tijd een paar flessen van de beste Bordeaux, koppijn is je deel.
De stellingen lijken dus te kloppen, maar het slaat nergens op. Omdat je zo niet met je mooie spullen omgaat. Eén dozijn oesters is veel, maar heerlijk. Drie dozijn is niks. Eén bonbon is goddelijk, tien bonbons is buikpijn.
Jopen bokbier is zo’n bier waarvan je slechts een paar glazen drinkt, nee, savoureert.
Rustig doe je dat, het bier geschonken in een mooi ruim glas, niet te sterk gekoeld. Open haard, goed gezelschap, enfin, verzin maar wat. Maar drink het met aandacht. Vorig jaar beschreef ik het bier en de brouwerij al uitvoerig. .
Ik herhaal slechts wat biergoeroe Michael Jackson er enige jaren terug al van zei, want dat staat nog steeds als een huis: “Dit bier heeft een robijnrode kleur en is ongefilterd. Het aroma heeft iets van vers gepelde mandarijntjes; het is daardoor zeer fris en levendig. Het eindigt met een rookachtige gebrandheid, een heel apart bier. Aanbevelenswaardig!”
Het Jopen bokbier is lang niet overal te krijgen, maar ben je liefhebber dan loont het meer dan de moeite om op zoek te gaan.
Voor vriend Jan was het bier dit jaar de nummer een. Ik ben benieuwd wat hij van het Gulpener bokbier vindt, want dat laat ik hem van de week proeven. Dat bier zou wat mij betreft als enig bokbier Jopen dit jaar kunnen verslaan. Je hoort er nog van.
Overigens hebben we (Jan en ik) dit jaar al weer een hoop verschillends geproefd. Middelmaat troef, met nu en dan een uitschieter naar beneden. Hertog Jan viel echt tegen, terwijl dat toch van huis uit een klassebrouwerij is. Slap en te zoet.
Albert Heijn maakte het ‘t bontst. Ze brengen dit jaar gewoon een heel ander bier. Vorig jaar robijnrood en lekker rins van smaak, dit jaar zo donker als Dubbel en natuurlijk te zoet. Bah!
© paul
P.s.: Het is nu avond en er is bij toeval een flesje Jopen in de koelkast terecht gekomen. Ik maak het open en de smaakt blijkt door de koude weggedrukt te worden. Wat over blijft is de rooksmaak. Dus ten overvloede nog maar eens: “Levend” bier drink je op keldertemperatuur.