Op het menu van het Portugese restaurant Ribatejo in Luxemburg, staan een aantal gerechten met boontjes.
Wij eten daar altijd graag en vandaag hadden we zin in een soortgelijk gerecht. Ik kocht deze week in de Turkse winkel ogenboontjes en maakte ze vandaag klaar zoals ik denk dat de kok van restaurant Ribatejo dat altijd doet.
Ogenboontjes zijn te koop in Turkse winkels en je kunt ze bij de Gezonde Apotheker ook via internet bestellen.
300 gram ogenboontjes een uurtje laten weken in koud water
100 gram spek (zelf gerookt spek van de Sumiranboerderij) in kleine blokjes gesneden
2 tenen knoflook, plageslagen en fijngehakt
2 gedroogde chilipepertjes
1 eetlepel goede olijfolie
1 laurierblad
water en een scheut bouillon.
Het spek, de pepertjes en de knoflook even uitzweten in de olijfolie, de boontjes en het laurierblad toevoegen en er water en of bouillon bij doen tot ze ruim onder het vocht staan. Het is moeilijk te zeggen hoeveel vocht erbij moet, dat is afhankelijk van de versheid van de boontjes. Zo ook de kooktijd, mijn boontjes waren vandaag in 45 minuten gaar.
Dien ze op met vers gehakte koriander en platte peterselie.
Wij aten er nog wat saffraanrijst bij en een entrecĂ´te.
Espresso met een stukje gevulde chocolade toe.
Wij dronken er ook een Portugese wijn bij; uit 2003, Domini, een Douro D.O.C. van José Maria Da Fonseca.
Zo zien de boontjes eruit terwijl ze liggen te weken, mooie decorative boontjes, heel smakelijk ook.
Je kunt ze ook heel goed gebruiken in een bonensalade, maar daarover een volgende keer.