Kersttip 1: Mousse van tomaat en paprika…

paprika tomaat mousse 005

Over Neel is intussen voldoende gezegd, maar nog andere rampen zijn ons deel. De verwarmingsketel is stuk. De Jongste Bediende komt met de regelmaat even langs om de koude in huis op acceptabel nivo te houden, maar er zijn hele tijden dat het ten gevolge van “dode” vingers onmogelijk is om een stukje te schrijven. Zaterdag wordt er een nieuwe ketel geplaatst. Die komt in de keuken te hangen. Het koken moet dus voor een deel óm de renovatie heen gebeuren, letterlijk…

Ondanks de “radiostilte” van de afgelopen dagen had het Ministerie meer bezoekers dan ooit op dit weblog! Zo kwamen er gisteren maar liefst 430 (vierhonderd en dertig) gasten langs. Die zijn heus niet allemaal begaan met het lot van Neel. Kennelijk zoeken mensen nog ideeën voor het kerstdiner.

 Om niemand in de kou (figuurlijk) te laten staan vanaf vandaag wat recepten en tips voor een feestelijk diner.

Hopelijk blijft de verwarming nu branden, met ijsvingers kan ik niet typen.

Dit gerecht maakte ik deze zomer, het was toen heel warm, ik denk dat deze mousse ook een lekker frisse tussengang kan zijn in het kerstmenu. Serveer de mousse in kleine glaasjes.

Paprika-tomaat mousse

Voor 8 tot 10 personen;

 500 gram rijpe tomaten

500 gram rijpe paprika’s

2 eetlepels tomatenpuree

suiker

1 teentje knoflook

5 blaadjes witte gelatine

200 gram room

zeezout

Citroensap, tabasco en verse mint.

De paprika’s halveren, van de zaadlijsten ontdoen en in kleine stukjes snijden.

De tomaten in stukjes snijden en met de paprika’s, de tomatenpuree, het teentje knoflook en een theelepeltje suiker in een pan doen. Laat het mengsel zo een uur zachtjes koken. Roer af en toe om aanzetten te voorkomen.

Week de gelatine in ruim water en los de blaadjes op in de warme massa.

Wrijf het mengsel door een haarzeef. Je hebt nu een fijne puree.

Voeg nu de helft van de room aan puree toe, heel voorzichtig, beetje bij beetje, onder goed roeren.

Breng de mousse op smaak met wat zeezout, citroensap en een paar druppels tabasco.

Voor het serveren de rest van de room stijfslaan. Verdeel de mousse over 6-8 mooie glazen. en laat de mousse zo minstens 3 uur in de koelkast staan.

Schep een laagje van de geslagen room op de mousse en wat zeer fijngehakte mint.

© ellen/paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *