Nog een tip voor de kerst, een hele klassieke; hazenbouten. Je kunt een hele haas kopen bij een goede poelier, maar ook vaak alleen bouten. Koop dan achterbouten. Eén per persoon.
Voor de marinade neem ik een rode wijn, Ik vind het het beste om de wijn die je bij de maaltijd drinkt ook te gebruiken bij het koken. Bezuinig nooit op de wijn die je gebruikt bij het koken!
Bij deze haas is een rode Bourgogne lekker maar een mooie Saint Emilion is ook prima.
1 fles rode wijn
1 ui in grove stukken gesneden, 1 teentjes knoflook in stukjes
1 kleine winterwortel
1 flinke tak selderij, 1 tak peterselie, 1 pluk tijm, 4 kruidnagelen, 1 koffielepel zwarte peperkorrels.
75 gram gerookt spek in plakjes
Doe dit alles (behalve het spek) in een grote schaal en leg het hazenvlees erin. Laat alles zo 24 uur marineren.
Laat het vlees uitlekken en dep het goed droog. Bak het vlees in wat boter aan alle kanten bruin.
Voeg de plakjes spek toe.
Verwarm de marinade met de groenten in een steelpan en schep de ui en wortel bij de haas. Bak even mee en giet er dan een deel van de marinade bij.
Laat het vlees zo zachtjes stoven, doe er zo nodig nog wat marinadevocht bij en eventueel een theelepel tomatenpuree (geeft een mooie kleur aan de saus).
Reken ongeveer 2 uur stooftijd. (De stooftijd is afhankelijk van hoe oud de haas is, het is moeilijk een preciese tijd aan te geven. Je kunt zien dat het vlees gaar is als het van de botjes terug begint te trekken. Het vlees moet wel echt heel gaar zijn.)
Een mooi garnituur bij deze hazenbouten is een puree van half knolselderij en half aardappelen. Kook de aardappelen en de selder gaar en knijp ze met de pureeknijper fijn, of stam ze fijn met een stamper.
Meng alles goed door elkaar en maak de puree af met een klontje boter.